"Brazilia traieste de fapt in mizerie". Reportaj ProTV dintr-un Rio de Janeiro mai degraba suparat ca organizeaza Mondialul

Dată publicare: 04-06-2014 18:40
Dată actualizare: 07-06-2014 07:10


Rio de Janeiro a inceput sa fiarba, in asteptarea Campionatului Mondial de Fotbal. Sosesc turistii, dar se aduna si protestatarii, suparati ca Brazilia cheltuieste banii pentru fotbal, in loc sa scape de saracia crunta in care traieste 40% din populatie.

Fondurile ar trebui folosite pentru modernizarea spitalelor si a scolilor, nu pentru organizarea de evenimente sportive, striga manifestantii.

Violeta Colgiu si Iulian Nedelcu transmit de la Rio

Politisti la fiecare colt de strada, oameni care protesteaza impotriva organizarii Cupei Mondiale cu mesaje dure de pe asfalt sau de la inaltimea statuilor, acolo unde s-au catarat unii dintre protestatari. Aceasta este imaginea din Piata Centrala din Rio, la o saptamana distanta de cel mai mare eveniment sportiv al anului.

"Aici nu se va organiza Cupa Mondiala. Acesta este mesajul pe care-l afiseaza seara de seara oamenii care sunt impotriva organizarii Cupei Mondiale in Brazilia", relateaza corespondentul ProTV, Violeta Colgiu.

Si, mai important, nimeni nu poate garanta ca lucrurile nu se vor precipita, intr-unul dintre cele mai stralucitoare dar si problematice orase din America de Sud.

Pe cat de nerabdatorii asteapta unii ziua de 12 iunie, pe atat de inversunati sunt cei care spun ca responsabililii ar trebui sa fie mai degraba preocupati de problema arzatoare din Rio de Janeiro: saracia. Ca sa atraga atentia, protestatarii s-au costumat si si-au lipit mesajele inclusiv pe gura semn ca sunt nevoiti sa taca si sa indure.

"Cupa vine intr-un moment in care banii sunt foarte prost cheltuiti. Educatie precara, prefesori prost platiti. Vedem azi un cartier cu mari companii, unde merge o parte din banii publici , dar de fapt populatia din Brazilia traieste in mizerie", se plang localnicii.

Iar mizeria inseamna favele, cartierele sarace din Rio in care traiesc 3 milioane de brazilieni, adica nu mai putin de 40% din populatia orasului. Sunt 200 de favele, unde stau si cate 10 familii intr-o casa darapanata, inconjurati de gunoaie si caini vagabonzi.

Cupa Mondiala implica multe cheltuieli, dar va atrage si turisti din lumea intreaga, spun autoritatile, care se asteapta la incasari fabuloase. O camera la un hotel de 4 stele costa acum la Rio cel putin 300 de euro pe noapte.


VIDEO PROTVPLUS.RO