Antrenamente in lacrimi si durere. Prin ce chinuri trec micile gimnaste din China pentru un vis FOTO
Ajung in salile de gimnastica de la 2 ani si jumatate si repeta in fiecare zi. Din sutele de copii care trec pragul institutiilor sportive, doar cativa ajung sa reziste pana la capat antrenamentelor extrem de solicitante.
Gimnastica chineza este in varful ierarhiei in fiecare competitie la care o delegatie din aceasta tara participa. De foarte multe ori concurente cu romancele noastre, chinezoaicele au fost subiectul multor controverse. Cele mai aprige dispute din forurile sportive internationale au fost legate de varsta la care sunt introduse in competitiile oficiale gimnastele. S-a presupus, iar pana acum nu s-a putut dovedi nimic, ca fetele care au ajuns in concursuri erau mult prea mici pentru a avea voie sa participe, asa ca li s-ar fi falsificat actele si ar fi avut varsta necesara in mod artificial. Insa pana cand nu vor exista probe totul ramane doar o presupunere.
Un foto-reportaj surprinzator ne arata lumea in care micutele gimnaste isi traiesc chinul si totodata visul.
O singura miscare repetata zile in sir, uneori de sude de ori. Un set de miscari pe care fetitele le fac zi de zi, timp de cinci ani. In fiecare an peste 30 de copii se alatura echipei de gimnastica, insa putini rezista ritmului impus de antrenori.
Antrenoarea Xia ii pune pe copii sa faca "stand pe maini". Se repeta de nenumarate ori elementele esentiale, corectand postura fetelor una cate una. “Cele care executa bine, termina de exersat mai repede, altfel trebuie sa stea asa, cu capul in jos, pana reusesc", spune profesoara.
Atunci cand un copil incepe sa planga in sala de gimnastica se creeaza o reactie in lant si toti copiii din grup plang. Si pe masura ce plang mai mult, pe atat devin mai zgomotosi. Asa ca uneori antrenoare le promite ca le da snacksuri ca sa taca din gura.
Pozitia "atarnat" de bara este considerata una foarte odihnitoare de catre copii, asa ca se bucura cand sunt pusi sa stea precum liliecii, chiar daca dureaza mai mult, uneori.
Man Ni, o fetita de doar 3 ani si jumatate, arata mainile tapetate cu pudra de magneziu, folosita de sportivii din toata lumea datorita proprietatilor sale de a face pielea extrem de aderenta la suprafata cu care intra in contact.
Ca sa poata sta pe varfuri, copiii trebuie sa indure cateva ture de sala facute pe degetele picioarelor in fiecare zi.
O fetita urla de durere fiindca i s-au pus crampe in timp ce facea o intindere a muschilor. Antrenoarea Xia spune ca un copil care vrea sa faca gimnastica de performanta trebuie sa indure si astfel de situatii.
Durerea este prezenta in fiecare zi in viata lor, si totusi acesti copii rezista. Ii intareste si le da putere visul lor de a deveni campioni.
Credit Foto: QQ