Noua revolutie culturala din China. Liderii de la Beijing, in razboi cu influentele occidentale


Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2012 20:14
Data publicarii: Luni 09 Ianuarie 2012 06:55
Categorie: Stiri externe

La Beijing se pregateste o noua revolutie culturala. O fi China o putere in crestere, fie ca vorbim de economie, populatie sau armata, insa conducatorii tarii vad si punctele slabe.

Mai exact, e vorba de cultura chineza, care pierde din ce in ce mai mult teren in fata influentei occidentale.

Hu Jintao incearca sa-i convinga pe tinerii chinezi sa imbratiseze valorile culturale locale si a pornit un adevarat razboi impotriva muzicii, a filmelor si a companiilor din Occident.

Liderii de la Beijing se tem ca influentele din Occident ar putea submina cultura chineza si ar putea duce, intr-un final, la revolte interne.

Jeremy Goldkorn, analist: "Cred ca se foloseste de regulile unei retorici comuniste mult mai vechi. Nu cred ca exista sentimentul ca China ar fi sub atac. Dar e multa ingrijorare in legatura cu miscarile de acum, cu Revolutia de Iasomie, Primavara araba, ca o astfel de revolta ar putea cuprinde si China."

Diferenta dintre cultura occidentala si cea promovata acum intens la Beijing e uriasa. Pe de o parte - este Lady Gaga, pe de alta - sunt artistii de propaganda promovati special pentru a seduce tineretul chinez.

Jeremy Goldkorn, analist: "Eu cred ca frica vine din ideea ca puterea, centrul, nu mai face fata, ca propaganda partidului nu mai da rezultate."

Presedintele Hu Jintao a criticat deja ceea ce el numeste "infiltrarea valorilor occidentale" intr-un eseu publicat in revista oficiala a partidului comunist.

Liderul de la Beijing scrie ca Occidentul s-ar folosi de ideologie si referinte culturale pentru a diviza China. Asta desi publicarea cartilor din strainatate e deja limitata, iar numarul maxim al filmelor difuzate anual in cinematografele chineze este de 20.

Stan Grant, corespondent CNN: "Priviti putin in jur si veti vedea ca China e inconjurata de idei occidentale, de moda si cultura. De exemplu in acest centru comercial din Beijing, magazine ca Nike, Starbucks sau Puma sunt unul langa altul."

Campania de promovare a culturii chineze a debutat in forta zilele acestea, cu reclame agresive si articole de propaganda in publicatiile partidului.

VIDEO PROTVPLUS.RO