„Nomazii digitali” ai României. Specialiștii de top emigrează în țări dezvoltate, pentru un trai mai bun
Unii dintre specialiştii de top din România îşi pun serios problema emigrării. Pentru un job bine plătit, într-o ţară cu şcoli şi spitale performante, îşi iau inima în dinţi şi pleacă cu tot cu familia. Unii temporar, pentru siguranţă, alţii - definitiv.
Germania, Austria, Olanda sunt printre statele preferate de românii care vor un sistem de sănătate modern şi o viaţă la standarde occidentale. Cel mai uşor este pentru cei care pot lucra pe calculator de oriunde şi care au fost numiţi: ''nomazi digitali''.
Răzvan lucrează în domeniul securităţii cibernetice şi, de nici două luni, s-a mutat cu familia Olanda, o ţară cu o calitate a vieţii mult mai ridicată decât în România.
Răzvan Codreanu, antreprenor: "Ne gândeam de ceva timp să ne mutăm pe plan personal - două motive majore - educaţia copiilor, al doilea - sănătatea, mai ales de când cu coronavirusul, am fost destul de stresaţi de faptul că dacă te îmbolnăveşti de orice, Doamne fereşte să ajungi într-un spital de stat.''
Elena, specialist HR: "Avem români care merg în Austria, merg în Germania, în Slovacia, se relochează cu familia. Sunt IT-iști, câştiga un salariu foarte bun şi-şi permit o viaţă liniştită pe coasta Mării Mediterane.”
Şi alţi români vor să facă o schimbare de job ori de ţară, chiar dacă nu definitivă. Cum multe companii au anunţat că, din cauza pandemiei, nu vor reveni la muncă la birou prea curând, unii angajaţi au devenit ''nomazi digitali''. Elena şi Alex călătoresc şi muncesc de la distanţă deja de câţiva ani.
Alex, blogger lipa-lipa: "Un nomad digital e o persoană care se foloseşte de tehnologie pentru a lucra la distanță că să şi călătorească în acelaşi timp".
Elena, blogger lipa-lipa: "Poate să fie freelancer, poate să aibă propria afacere, poate să fie şi angajat care lucrează 8 ore pe zi, doar că la câteva luni se mută în alt loc şi lucrează din altă parte."
Deşi faţă de alţi ani sunt mai puţini români care vor să plece din ţară, încă se caută slujbele bine plătite din Vest.
Numai luna trecută, de pildă, pe unul dintre cele mai mari site-uri de recrutare de la noi au fost trimise peste 13.000 de CV-uri pentru joburi în Germania. Alte 12.000 pentru Marea Britanie, iar 11.000 pentru Olanda. Ca domenii de activitate, românii cu gânduri de plecare au ochit în special locuri de muncă din domenii ca financiar-bancar, vânzări, transport şi administrativ.
Ana Călugăru, reprezentant platformă de recrutare: „Nu mai vedem Italia şi Spania pe primele locuri, ci acum - Germania, Marea Britanie, Olanda, Franţa, ceea ce înseamnă că pleacă foarte mulţi specialişti. Ce oferă angajatorii - sunt asigurări de sănătate foarte bune, acoperirea costurilor cu chiria, cu grădiniţă. ori decontarea unei bone.”
La nivel mondial, țări precum Emiratele Arabe Unite, Portugalia şi Croaţia au anunţat că încurajează nomazii digitali să vină să locuiască acolo şi chiar le vor oferi diferite facilităţi.