Ministrul Sanatatii vrea ca, din toamna, orele de educatie sanitara sa fie OBLIGATORII la toate clasele
Elevii din clasele I-XII ar putea avea incepand de anul scolar viitor ore distincte de educatie sanitara, a declarat luni ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la sediul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.
"A fost o discutie si in Parlament, dar am avut cateva discutii cu domnul ministru Cimpeanu. Eu ma gandisem cel putin pe modelul si tiparul orelor de dirigentie cum era in perioada in care eu eram elev. Cred ca exact pe acelasi model pot sa fie aceste ore de educatie sanitara de la clasa I pana la ultima clasa de liceu. Asa le gandim noi, Ministerul Sanatatii, cu notiuni generale, dar in functie de categoria de varsta, sunt notiuni care vor fi predate de medicul scolar sau de serviciile de ambulanta si diversi specialisti cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educational al acestor ore. Cred ca de anul scolar viitor ar putea intra in aplicare. Eu as vrea sa fie ora distincta, nu de dirigentie. O ora pe saptamana - asta este propunerea", a afirmat Banicioiu, relateaza Agerpres.
Potrivit acestuia, Ministerul Sanatatii ar putea asigura partea de medici si asistenti medicali care sa sustina trainingul, dar si pregatirea elevilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Noi putem veni cu partea de medici, de asistenti care pot asigura trainingul si pregatirea elevilor si cred ca nu ar incurca absolut deloc programa scolara. Foarte mult din ceea ce predam este interactiv, placut elevului. Nu as vrea sa fie optionale. Cred ca esential pentru fiecare dintre noi este sa avem aceste notiuni dobandite din perioada de educatie. Este vorba de cursuri, de creare de abilitati si chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentatie sanatoasa pe care noi o tot clamam si nu avem nici timpul necesar sa invatam copilul. Daca aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creeaza si obiceiuri sanatoase adultului tanar", a sustinut ministrul.
El a afirmat ca orele de educatie sanitara ar putea sa aiba loc saptamanal sau la doua saptamani. Demnitarul a precizat ca la inceput in orele de educatie sanitara pentru clasele mici s-ar putea vorbi despre spalatul pe maini si pe dinti, urmand ca treptat sa se predea notiuni mai complexe.
"La inceput despre spalatul pe maini, pe dinti, apoi venim cu notiuni de prim ajutor, de alimentatie sanatoasa, completam apoi regulile de igiena, consultul medical, ce inseamna acesta. (...) Cunoasterea sistemului sanitar, sa stii unde te duci, cand te duci, cum te duci, drepturile si obligatiile pe care le au ca pacient", a explicat reprezentantul Ministerului Sanatatii.