Zestrea de lana, inlocuita cu perne si plapumi sintetice. Afla de ce!
Toate fabricile care teseau odata celebrele covoare si paturi care faceau parte din zestrea unei fete au dat faliment. Cele cateva mici ateliere ramase nu pot prelua zecile de mii de tone de lana de la ciobanii care le abandoneaza pe unde apuca.
In secolul supervitezei, mioara e lenesa si se misca in reluare. Totusi, nu ea e de vina ca paturile si covoarele de lana naturala de merinos sunt piese rare si se gasesc la preturi exclusiviste la marii retaileri.
In 2010, tesaturile in editie limitata de pe Valea Prahovei sunt fabricate in Romania, din lana ungureasca si poloneza, iar pretul poate urca la 2,2 milioane de lei vechi pentru un produs.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Un pic mai sus, la Azuga, niste maracini amintesc de celebra fabrica Postavul, singura care facea paturi si stofa pentru Armata. A fost inchisa in 1999. La fel si faimoasa fabrica de covoare de la Cisnadie. Practic, nimeni din tara nu mai utilizeaza lana romaneasca.
Asa se face ca este o intamplare ca in Romania mai gasesti un atelier de tesatorie deschis. 80% dintre stofele si paturile produse ajung in Franta, Anglia si Japonia. 2,5 milioane de euro pe an si un profit de 10%. Ridicol de putin comparativ cu ce reusea inainte de criza.
In sudul tarii, doar o treime din lana mai e pretioasa, dar nici pe aceasta n-o mai cumpara nimeni.
In timp ce chinezii, turcii, pakistanezii si indienii musca felii tot mai mari din piata, romanii dau cu caciula de masa si aprind lana in camp, frustrati de pretul mic pe care il primesc: mai putin de un dolar, de la 4,5 dolari cat primeau inainte de anii '90.