Zaibărul și prazul, vedete în orașul lui Amza Pellea: ”Un ingredient magic”. Ce spun somelierii despre licoarea oltenească

×
Codul embed a fost copiat

Zaibărul și prazul au fost vedete weekend-ul trecut, în orașul lui Amza Pellea. Elevii și profesorii din Băilești s-au întrecut în mâncăruri care de care mai apetisante. Toate făcute - cum altfel?... - cu praz.  

Iar gospodarii au concurat cu licorile, făcute după rețete tradiționale, pentru titlul de ”cel mai bun zaibăr”.

Tocănița cu legume printre care și praz, chiftele cu praz, practic, prazul este vedeta”.

La concursul "Prazul în bucate" au participat elevi și profesori de la școlile din Băilești. S-au întrecut în prepararea mâncărurilor, toate, evident, pe bază de praz. De la sarmale, ciorbe și chiftele, până la clătite sau pizza.

Avem pizza cu praz, e o aromă deosebită, e un gust deosebit atunci când adaugi praz în mâncare, e ca și un ingredient magic”.

Citește și
Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”
Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”

Reporter: Cât este un fir de praz?

Profesoară: 3 lei. Am zis că fiind al nostru, din bătătură cum se zice la noi aici în zonă, am zis să lăsăm puțin la preț”.

Dar atracția festivalului a fost concursul de zaibăr.

Ștefan Gheorghișan, producător: „Față de anii anteriori este mai puțin, dar mai bun din cauza secetei, din cauza condițiilor atmosferice, producția este mai mică, dar calitativ e mai bun. În jur de 12-13 lei/litrul”.

”Ăsta este zaibăr exact cum îl avea Nea Mărin Amza Pellea” 

În primul rând îl avem în suflet, după care îl avem pe mâini - e specific culorii și tradiția vinului negru”.

Un zaibăr bun dezleagă limba și împrietenește oamenii, spun localnicii.

Ăsta este zaibăr exact cum îl avea Nea Mărin Amza Pellea. Tradiția o ducem mai departe. După rețetele vechi, nu ne abatem”.

Există chiar și somelieri convinși că, în timp, zaibărul ar putea ajunge și pe mesele celor mai pretențioși.

George Ignat, somelier: „De exemplu, să comparăm zaibărul cu un roșu de Bordeaux e destul de dificil acuma, dar în câțiva ani totul e posibil”.

Știm de la Nea Mărin și chiar de atunci mă gândeam ce fel de vin o fi acest zaibăr și iată ca am reușit în viața aceasta să ajung la Băilești și să degust acest vin excepțional”.

Festivalul Zaibărului și al Prazului a ajuns la a 22-a ediție.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Zaibărul lui Nea Mărin este pe cale de dispariție. Tot mai puțini localnici fac acest vin
Zaibărul lui Nea Mărin este pe cale de dispariție. Tot mai puțini localnici fac acest vin

S-a făcut zaibărul lui Nea Mărin, iar anul acesta are o savoare aparte, în ciuda secetei, spun producătorii. Și totuși, deși a devenit marcă înregistrată din 2009, acest produs unic este tot mai puțin cantitativ.

Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”
Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”

Au curs râuri de zaibăr duminică în Băileşti, judeţul Dolj, la festivalul dedicat acestei licori parfumate.

Festival cu piftie de prepeliță și caracatiță, acasă la Brâncuși: „E o premieră”
Festival cu piftie de prepeliță și caracatiță, acasă la Brâncuși: „E o premieră”

S-a ținut un adevărat ospăț într-o localitate din Gorj, la festivalul piftiilor. Cei care au vrut să iasă în evidență au prezentat juriului piftie de pește, de prepeliță sau chiar de caracatiță. Iar în Băilești - Dolj, oltenii au sărbătorit zaibărul.

Amza Pellea l-a făcut celebru, iar acum riscă să dispară definitiv
Amza Pellea l-a făcut celebru, iar acum riscă să dispară definitiv

La Băileşti, toamna are aromă de zaibăr. Din păcate, de la an de an scade numărul gospodarilor care mai ştiu tainele vinului oltenesc.

Parlamentul a votat ca 21 martie sa fie Ziua Olteniei. Profesor de istorie:
Parlamentul a votat ca 21 martie sa fie Ziua Olteniei. Profesor de istorie: "Ei s-au considerat tot timpul mai aparte"

Oltenii sunt tare mandri ca de marti au ziua lor, asa ca au inchinat un pahar de zaibar si au inceput petrecerea.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.