Voluntarii de la „Tășuleasa Social” vor să împădurească cinci hectare cu goruni. Unde se va desfășura acțiunea
Voluntarii de la „Tășuleasa Social” au început în forţă acest an, după ce în 2020 actele de binefacere au fost mai puține, din cauza pandemiei.
Oamenii și-au propus ca, până în decembrie, să împădurească cinci hectare cu goruni. Își pun planul în aplicare în comuna Budești, din Bistriţa - Năsăud.
În anii de dinainte de pandemie participau peste 4.000 de oameni la asfel de acţiuni de împădurire. Anul acesta, pentru a respecta regulile de distanțare, 500 de voluntari din Bistriţa-Năsăud, Arad, Cluj, Neamţ şi Mureş vor fi împărţiţi în trei echipe şi vor lucra în zile diferite.
Voluntar: „Să stai primăvara cu mâinile în pământ, aşa te apropie de rădăcinile tale, să vezi că plantezi, e altfel, e cumva fain”.
Voluntar: „E prima dată când sunt martor la o împădurire, mi-ar fi plăcut să nu fie pandemia şi să vedem adevărata forţă a Tășulesei, care putea să mobilizeze 4.000 de oameni”.
Voluntar: „Efectiv, e o relaxare totală. Aşa îţi dă energie și te ţine în priză”.
Pădurile din Budeşti au fost tăiate în timp şi înlocuite cu diverse culturi. Altele au devenit pășuni. Însă exploatarea excesivă a dus la degradarea terenului.
Până acum, în comună au fost plantate aproximativ 150 de hectare cu puieţi de gorun, de pin şi de frasin. Însă nu este îndeajuns.
Alin Ușeriu, preşedintele Tășuleasa Social: „Atât de bucuroşi suntem că facem asta, eu cred că va trebui să învăţăm să facem lucruri în pandemie, pentru că am amorţit un an de zile”.
La acțiune a participat și ultramaratonistul Tibi Ușeriu, administratorul Tășuleasa Social.
Tibi Ușeriu: „Ar trebui să fie o responsabilitate pentru fiecare cetăţean român să planteze câţiva copaci”.
Vasile Codrea, primarul comunei Budești: „Populaţia este îmbătrânită la nivelul comunei şi vor mai rămâne terenuri degradate care nu vor putea fi date în circuitul agricol”.
Voluntarii şi-au făcut o poză de grup care să le amintească de timpul petrecut, atât de frumos, împreună.