Vioara de aproape 1,5 milioane de euro, cu propria masina blindata. Regim special pentru singurul Stradivarius din patrimoniu

Dată publicare: 22-05-2014 19:00
Dată actualizare: 25-05-2014 00:07


Un violonist roman cu maini fermecate si cu o vioara cotata la aproape 1,5 milioane de euro reusesc sa umple salile de spectacole din lumea intreaga.

Putini stiu, insa, ce masuri drastice de securitate stau in spatele emotiilor starnite de Alexandru Tomescu si vioara Stradivarius Elder-Voicu, veche de 3 secole.

Tinut intr-un seif, cunoscut doar de firma de paza, instrumentul are propria masina blindata. Piesa face parte din patrimoniul Romaniei si este una dintre ultimele 10 Stradivarius functionale din lume.

Aceasta vioara datata 1702 a fost declarata de expertii nemti una dintre primele cinci cele mai frumoase instrumente semnate de celebrul Antonio Stradivari.

Pe numele complet Stradivarius Elder-Voicu, instrumentul a fost cumparat din Elvetia in 1956 de statul roman, la ordinul lui Gheorhe Gheorghiu Dej, cu suma de 70.000 de franci elvetieni. O afacere uriasa - in conditile in care vioara a fost evaluata recent la 1,2 milioane de euro.

Sub contract, i-a fost daruita marelui violonist roman Ion Voicu. Dupa moartea acestuia, instrumentul a fost inapoiat statului roman de fiul sau, Madalin Voicu, cu o conditie: ca el sa fie imprumutat, prin concurs, celor mai talentati artisti romani si sa poarte numele Voicu.

Asa se face ca, din 2007, vioara a intrat in posesia lui Alexandru Tomescu care, tot de atunci, o plimba in fiecare an prin tara in turneul Stradivarius.

Putini stiu, totusi, ca, de fapt, violonistul nu este lasat niciun moment singur cu pretiosul obiect. Cu o ora inaintea spectacolelor, Alexandru Tomescu iese din hotel cu o vioara in spate. Dar nu cu vioara lui Stradivarius. Piesa rara se afla intr-o masina blindata, pazita de 3 bodyguarzi si condusa de un antemergator.

Abia dupa ce verifica amanuntit fiecare colt din sala, agentii de paza scot vioara Stradivarius. Alexandru Tomescu este lasat sa mearga cu ea la repetitii, dar sub supraveghere.

"Indiferent ca ar fi vorba de un Stradivarius al unui colectionar sau unul care face parte din patrimoniul national al Romaniei, pentru mine, ca violonist si ca iubitor de arta, este practic aceeasi responsabilitate, fiindca tii in mana un obiect care face parte din patrimoniul umanitatii. Mai mult de atat, este vorba de o valoare nationala si singura de acest fel din Romania, responsabilitatea este inzecita sau insutita", spune Alexandru Tomescu.

Din momentul in care i-a fost incredintata vioara Stradivarius, violonistul a promis ca sunetele ei divine vor fi ascultate de toti romanii. Asa ca, de 7 ani incoace, incanta publicul intr-un turneu caritabil, dedicat copiiilor din orfelinate.

Actuala editie a turneului Stradivarius se va incheia pe 11 iunie la Bucuresti. Vioara Stradivarius Elder-Voicu va ramane la Alexandru Tomescu pana in anul 2018.

In prezent, este asigurata de companie din Franta.

In cei peste 300 de ani de existenta, vioara a facut parte din colectii celebre, precum W.E. Hill & Sons din Londra sau Hamma & Co. din Stuttgart.


VIDEO PROTVPLUS.RO