Vinilul invie pe piata audio in era Internetului. Pretul platit de "adevaratii pasionati de muzica"

Dată publicare: 15-11-2014 18:32
Dată actualizare: 18-11-2014 06:47


Desi traim in era internetului si a vitezei sunetul cald al muzicii de pe vinil castiga teren. Odata cu aparitia in magazine a noilor modele de pick-up si batranele discuri au revenit la moda.

O astfel de placere, departe de a fi ieftina, aduce insa o bucurie unica. Nimic nu suna mai frumos. La jumatatea anilor '60 cand in Germania a inceput productia de masa a casetelor audio, romanticele discuri de vinil primeau o lovitura incredibila.

In deceniile care au urmat doar cei cu adevarat indragostiti de sunetul cald al discului au continuat sa isi completeze colectiile. Abia dupa 2000 producatorii de electronice au lansat iar pe piata audio pick-up-uri moderne o parte a publicului s-a reorientat.

Fie din pasiune fie din moft, investitia nu este insa una modica. Iar cunoscatorii stiu foarte bine. "Depinde de ce doza alegem, dar exact configuratia aceasta este in jur de 2400 de lei", ne spune un specialist

Sistemul de sunet joaca un rol esential. Pe langa pick-up-ul retro sau modern estentiale sunt boxele si amplificatorul. Daca nu aveti pretentii si acestea costa macar o mie de euro. Daca aveti atunci o sa dati cateva mii pentru fiecare in parte.

In plus, cei care iubesc cu adevarat muzica, vor da destul si pe vinilul in sine. De la 100 de lei in sus.

"Formatiile au reluat in considerare vinilul, au scos, pe langa CD, vinilul. Vinilul este intre concert si CD, e varianta care te apropie putin mai mult de artist", sustine Anca Danila, reprezentant librarie.

Unii dintre cei care sunt constienti de valoarea discurilor pe vinil, au trecut de la pasiune la afacere. Este si cazul lui Daniel care si-a deschis un magazin in centrul Clujului: "Cine e pasionat adevarat de muzica si iubeste muzica cu adevarat, nu are alta pasiune decat vinilul."

Altii isi vand discurile online. Cu cat sunt mai rare, cu atat valoreaza mai mult. Cele mai scumpe sunt niste inregistrari rare ale trupei The Beatles. Exista doar cateva in lume iar unul singur este evaluat la 20.000 de euro.

Tags: vinil, muzica, pick-up,


VIDEO PROTVPLUS.RO