VIDEO: Cat costa, cat consuma si cum demareaza una din cele trei masini electrice din Bucuresti


Ultimul update: Joi 24 Mai 2012 08:04
Data publicarii: Vineri 24 Iunie 2011 18:26
Categorie: Stiri Sociale

Pentru cateva zile numarul masinilor electrice din Romania s-a triplat. In sensul ca in loc de un singur automobil, pe strazile din Bucuresti circula acum trei.

Ultimele doua participa la o expozitie la care producatorii incearca sa testeze apetitul nostru pentru automobilele verzi. Teoretic costa mai putin sa le alimentezi, practic au si unele dezavantaje.

Oficial, avem la vanzare doua modele electrice, unul de la Mitsubishi, celalalt de la Citroen. Pana acum s-a vandut insa o singura masina, iar oficialitatile au inaugurat cu fast in urma cu doua zile prima si singura statie publica de incarcare.

Desi lucrurile se misca incet la noi, este clar ca viitorul se bazeaza pe Litiu-Ion in loc de benzina si motorina.

Asta o stiu si producatorii de automobile, care au inceput sa aduca si in Romania prototipuri pentru teste. Dupa Renault, cu Fluence ZE, le-a venit randul celor de la Mercedes cu Smart Electric drive si BMW cu Mini E.

"Masinile vor fi scoase la vanzare din 2013. Pana atunci le testam. Vor costa 20 si ceva de mii de euro", spune Alexandru Seremet, reprezentant BMW.

In aglomeratia orasului nicio masina electrica nu rezista mai mult de 150 de kilometri cu un plin de curent. Iar daca masina sta necondusa bateria se descarca in 3 luni.

In portbagajul masinii sunt doua cabluri: unul e pentru priza obisnuita si incarca acumulatorul in 8 ore, iar celalat este un incarcator special care duce acumulatorul la 80% intr-o ora.

Chiar daca vom construi statii de incarcare in parcarile blocurilor si acestea vor rezista furturilor, e greu de crezut ca reteaua actuala va face fata. Fiecare masina consuma cel putin 2 KW/ ora.

Este ca si cum am tine in priza odata un fier de calcat, un aparat de aer conditionat si o masina de spalat. Daca inmultim consumul cu 1000 sau 10.000 de masini, cablurile se vor topi. Acum pana si o zi de vara cu frigiderele si televizoarele pornite forteaza instalatiile.

George Buhnici, corespondentul StirilorProTV, a testat o masina electrica in traficul din Bucuresti. Datorita motorului electric  nu se aude nici un zgomot in masina in afara de instalatia de aer conditionat. Problema schimbatorului nu exista pentru ca aceasta masina nu are cutie de viteze si ajunge la 60 de kilometri la ora in doar 6 secunde. La fel de repede ca la masinile pe motorina, dar fara fum. Problema este pretul. Cea mai ieftina masina electrica va costa de la 20.000 de euro, iar statul inca nu a anuntat oficial prima de 5.000 de euro.

Razbunarea masinii electrice. Afla ce
Masina viitorului: n-are nevoie de sofer si se parcheaza singura
VIDEO PROTVPLUS.RO