”Viața atârnă de un fir de păr”. Ajută-i pe copiii bolnavi de cancer printr-un simplu SMS

02-10-2018 17:48


Situație cutremurătoare: la spitalul de copii Marie Curie din București, 30 de copii bolnavi de cancer și 30 de părinți împart doar două toalete și două dușuri.

Secția de oncologie nu are camere sterile, iar copiii nu au spații de joacă. Situația însă se va schimba. Asociația "Dăruiește Viață" construiește primul spital de oncologie pediatrică și a lansat acum campania "viața atârnă de un fir de păr", prin care ne cere tuturor ajutorul.

Într-o cameră înghesuită, gri, legată printr-un cablu de un aparat, Giulia lupta cu o boală cumplită. E aici de luni bune.

Giulia: ”Mai am încă o cură şi după aia mai fac un RMN şi mă operează, îmi pune tija, şi după ce termin tratamentul, după aia o să calc pe picior câte încet.

Asta înseamnă că mai are stat în acest salon din secţia de oncologie a spitalului Marie Curie. Povestea Giuliei a început într-o miercuri. Din acea zi, viaţa întregii familii s-a schimbat.

Ionel Toma, tatăl Giuliei: ”La o săptămână de după Paşti. Miercuri seară am fost la radiografie la Ploieşti şi ne-a dat rezultatul şi a doua zi, joi dimineaţa, am venit aici.

De atunci, acest salon gri i-a devenit casă. Pereţii sunt crăpaţi şi bandajaţi cu leocoplast. Aici îşi face scoala, aici trăieşte.

Şi povestea Giuliei e povestea copiilor internaţi în secţia de oncologie. 30 de copii cu 30 de părinţi împart doua toalete şi două duşuri. Aceşti copii ar trebui să trăiască în spaţii sterile. Orice bacterie pentru ei poate fi fatală.

Cristian Scurtu, medic: ”Aici ne izbim de o chestie aparent banală. Faptul că nu avem grupuri sanitare. Grup sanitar înseamnă risc mai mare de infecţie. Departe de condiţiile normale pentru a îngriji un copil cu cancer. Asta nu poţi să o spui în condiţiile astea.

Aici nu exista spaţii de joacă, iar toate bagajele sunt înghesuite pe sub paturi. Situaţia se va schimba. În curtea spitalului, Asociaţia Dăruieşte Viaţa construieşte primul spital din România de oncologie pediatrică. Din donaţii. Până cum s-au strâns 8 milioane de euro. Lucrările se vor ridica la 16 milioane de euro. Va avea 6 etaje, 200 de paturi, primele buncăre de radioterapie din ţară pentru copii, săli de operaţie, spaţii de joacă.

Oana Gheorghiu, vicepreședinte Asociația Dăruiește Viață: ”Credem că la sfârşitul anului viitor clădirea va fi gata şi vom mai lucra pa partea de amenajări interiore şi zicem că în martie 2020 vom fi în măsură să dăm clădirea în funcţiune.

Noi toţi putem fi parte la ridicarea acestui spital. Cu un SMS la 8864 cu mesajul "spital" putem dona 4 euro pe lună. Iar conturile asociaţiei le găsiţi pe bursadefericire.ro.

Pentru a strânge bani, asociaţia a lansat acum campania "viaţa atârna de un fir de păr".

VIDEO PROTVPLUS.RO