Zeci de femei consultate gratuit la Satu Mare, în Ziua mondială de luptă împotriva cancerului la sân

02-10-2018 07:32


Trei persoane din judeţul Satu Mare sunt diagnosticate în fiecare zi cu o formă de cancer. Cele mai multe cazuri sunt de cancer la sân.

Statistica îngrijorătoare i-a alarmat pe medicii oncologi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare. De Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului la sân, aceştia au organizat o campanie gratuită de depistare a bolii.

Zeci de femei au venit luni pentru un consult gratuit la Secţia de Oncologie a Spitalului Municipal din Satu Mare. Cei patru medici implicaţi în proiect au vrut să le arate cum se pot autoexamina pentru a depista din timp cancerul la sân.

"Cum palpam: tangent la sân, nu strângem sânul din aproape în aproape. Orice vi se pare suspect, repede la control. Ecografii putem face câte vrem. Nu iradiază. Cancerele nu dor, de obicei, şi doamnele le ignoră", explică medicul.

Femei de toate vârstele şi-au luat inima în dinţi şi au venit la control. Listele lungi de aşteptare i-au surprins până şi pe medici.

Dr. Loredana Aracs, medic oncolog: "Scopul a fost să informăm populaţia referitor la incidenta cancerului de sân în rândul populaţiei tinere. Avem foarte multe doamne şi domnişoare care-şi depistează un nodul mamar care ulterior poate fi cancer."

În următoarele zile, medicii oncologi le vor face femeilor venite la consult şi ecografii mamare pentru detectarea formaţiunilor canceroase mai mici, care scapă uneori la palpare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO