Universitatile private, mai ieftine decat cele de stat. Cat costa un an de scolarizare in cele mai mari orase
S-a intors roata in invatamantul universitar. Ca sa atraga studenti, scolile private cer taxe mai mici decat la cele de stat si nu organizeaza nici examen.
Asa se face ca multi dintre tinerii care nu au prins un loc la buget prefera mai degraba sa mearga la particular. Altfel, calculele arata ca un an de studiu la stat poate ajunge si la 3.000 de euro. In aceasta suma intra admiterea, scolarizarea si caminul.
Alexandra locuieste de un an intr-un camin din Regie, campusul universitatii Politehnica din Capitala. Imparte camera cu o colega si plateste cam 150 de lei pe luna. Si-a gasit un job de vara, dar din toamna greul finantarii va pica pe parinti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Lucrez la o piscina din Bucuresti. Cam 1.500 de lei pe luna castig. Sper sa mi iau ceva part time, ma ajuta ai mei. Cam 150-200 de euro pe luna, pe mancare si pe carti. Si sunt fata imi place sa mi mai cumpar si eu una alta", spune Alexandra.
Tot cu banii numarati e si Tudor, student in Cluj.
"Caminul costa cam in jur de 100 de lei, in functie de conditii, de camin, si cheltui in jur de 800 de lei pe luna. Majoritatea se duc pe mancare, nu prea imi mai ajunge si de altceva. Ti-ai facut vreodata un calcul anual sa vezi cat cheltui ? Nu, n-am curajul'', spune Tudor Mircean.
Facem noi calculul si va spunem ca studentii care nu au intrat pe locurile gratuite ajung sa plateasca pentru invatamantul de stat intre 1.000 si 3.000 de euro, pentru un an de studiu. Acesti bani se duc pentru admitere, scolarizare si camine. Iar printre cele mai scumpe institutii de invatamant superior sunt Facultatea de Muzica din Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea de Medicina Carol Davila din Bucurersti si Universitatea Al Ioan Cuza din Iasi.
Paradoxal, aceste cifre sunt mult mai mari decat cele practicate de institutiile particulare. Pentru a-si umple amfiteatrele, facultatile private cer taxe mai mici decat cele de stat. Diferenta este uneori si de 30%, iar specializarile sunt atractive: relatii internationale, afaceri, publicitate, jurnalism si chiar teatru. In plus, in cea mai mare parte admiterea se face pe baza de dosar.
Asa se face ca la facultatile private taxele anuale pentru studii pornesc de la 1.350 de lei si rar depasesc 2.250. La aceste costuri se adauga ce-i drept si cazarea, dar chiar si asa tot nu se ajunge la 3.000 de euro pe an, ca la unele universitati de stat.