Universitatile private au inceput batalia pentru studenti. De la "10 pe loc" s-a ajuns la "10 locuri pe student"

10-07-2014 18:44

In timp ce absolventii respinsi la bacalaureat se pregatesc pentru sesiunea din toamna, tinerii care au promovat examenul au inceput deja sa-si depuna dosarele la universitati. Iar concurenta dintre cele private si cele de stat e mai mare ca niciodata.

In conditiile in care numarul celor care pot urma o scoala inalta, s-a injumatatit in ultimii 4 ani, concurenta intre institutiile de invatamant superior e acerba. Tocmai de aceea, particularii vin cu taxe mai mici, ca sa gaseasca doritori.

La universitatea "Dimitrie Cantemir" din Capitala, in patru zile de cand a inceput admiterea s-au inscris 150 de candidati. Sunt cautate specializarile economice, cum ar fi contabilitate, finante banci, marketing, dar si are succes si facultatea de drept. In functie de profil taxa este cuprinsa intre 300 si 600 de euro. La Universitatea "Spiru Haret" la cele 24 de facultati sunt disponibile 78 de programe de licenta si 40 de masterat. Admiterea se face pe baza de dosar.

Tinerii cu diploma de bacalaureat sunt asteptati si in universitatile private din tara. Cei care vor alege Facultatea de Drept "Dimitrie Cantemir" din Cluj mai au la dispozitie doar doua saptamani sa se inscrie. 450 de locuri sunt puse la bataie aici: 100 pentru masteranzi, iar restul de 350 de locuri pentru nivelul de licenta.

In vestul tarii locurile se restrang insa de la un an la altul. La ''Tibiscus'' din 6 specializari 3 au fost desfiintate: jurnalism, economie si design. Si la Universitatea ''Ioan Slavici'' din Timisoara s-a renuntat in acest an la sectia de contabilitate.

In ultimii 4 ani, din cauza rezultatelor dezastruoase de la bacalaureat, numarul celor eligibili sa urmeze o universitate s-a injumatatit. Chiar daca din 2010 si pana acum au terminat liceul aproape 800 de mii de tineri, doar 400 de mii au trecut examenul maturitatii.

Exista studenti care aleg facultatile private pentru ca aici platesc mai putini bani decat daca ar urma cursurile cu taxa ale universitatilor de stat. Atentie insa, programele de studii trebuie sa fie acreditate sau autorizate, pentru ca altfel diplomele nu sunt recunoscute de Ministerul Educatiei. Pe de alta parte, la unele dintre facultatile private inscrierile au loc inclusiv in luna septembrie.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26