Universitatile private au inceput batalia pentru studenti. De la "10 pe loc" s-a ajuns la "10 locuri pe student"
In timp ce absolventii respinsi la bacalaureat se pregatesc pentru sesiunea din toamna, tinerii care au promovat examenul au inceput deja sa-si depuna dosarele la universitati. Iar concurenta dintre cele private si cele de stat e mai mare ca niciodata.
In conditiile in care numarul celor care pot urma o scoala inalta, s-a injumatatit in ultimii 4 ani, concurenta intre institutiile de invatamant superior e acerba. Tocmai de aceea, particularii vin cu taxe mai mici, ca sa gaseasca doritori.
La universitatea "Dimitrie Cantemir" din Capitala, in patru zile de cand a inceput admiterea s-au inscris 150 de candidati. Sunt cautate specializarile economice, cum ar fi contabilitate, finante banci, marketing, dar si are succes si facultatea de drept. In functie de profil taxa este cuprinsa intre 300 si 600 de euro. La Universitatea "Spiru Haret" la cele 24 de facultati sunt disponibile 78 de programe de licenta si 40 de masterat. Admiterea se face pe baza de dosar.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tinerii cu diploma de bacalaureat sunt asteptati si in universitatile private din tara. Cei care vor alege Facultatea de Drept "Dimitrie Cantemir" din Cluj mai au la dispozitie doar doua saptamani sa se inscrie. 450 de locuri sunt puse la bataie aici: 100 pentru masteranzi, iar restul de 350 de locuri pentru nivelul de licenta.
In vestul tarii locurile se restrang insa de la un an la altul. La ''Tibiscus'' din 6 specializari 3 au fost desfiintate: jurnalism, economie si design. Si la Universitatea ''Ioan Slavici'' din Timisoara s-a renuntat in acest an la sectia de contabilitate.
In ultimii 4 ani, din cauza rezultatelor dezastruoase de la bacalaureat, numarul celor eligibili sa urmeze o universitate s-a injumatatit. Chiar daca din 2010 si pana acum au terminat liceul aproape 800 de mii de tineri, doar 400 de mii au trecut examenul maturitatii.
Exista studenti care aleg facultatile private pentru ca aici platesc mai putini bani decat daca ar urma cursurile cu taxa ale universitatilor de stat. Atentie insa, programele de studii trebuie sa fie acreditate sau autorizate, pentru ca altfel diplomele nu sunt recunoscute de Ministerul Educatiei. Pe de alta parte, la unele dintre facultatile private inscrierile au loc inclusiv in luna septembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, educație, liceu, studenti, admitere, stat, universitate, privat,
Dată publicare:
10-07-2014 18:44