Guvernul inchide patru universitati particulare. Studentii straini sunt ultima speranta a rectorilor de a-si ocupa locurile
Guvernul a inchis miercuri patru universitati, iar in total au fost desfiintate numai in acest an 135 de programe de licenta din intreaga tara.
Toate celelalte scoli se pregatesc de admitere, iar rectorii lor incearca sa atraga cat mai multi candidati. In speranta ca nu vor ramane cu locurile neocupate, unii au eliminat examenul sau vaneaza studenti straini.
Patru universitati din Iasi, Timisoara si Bucuresti au intrat in lichidare si nu mai au voie sa organizeze examen de admitere. Acestea sunt Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucuresti, Universitatea Financiar-Bancara din Bucuresti, Universitatea Mihail Kogalniceanu din Iasi si Universitatea Mihai Eminescu din Timisoara.
Alte trei sunt monitorizate de autoritati. Si asta din cauza lipsei de studenti. O criza care se regaseste insa in multe unitati de invatamant superior.
Chiar daca toti cei 90.000 de tineri care au luat bacalaureatul s-ar inscrie la facultate, universitatile de stat tot ar mai avea nevoie de candidati. Si asta pentru ca sunt disponibile 63.000 de locuri la buget si inca 35.000 cu taxa. Fara sa luam in calcul cele 40.000 de locuri ale universitatilor private.
Asa se face ca in unele universitati de stat s-au schimbat regulile de admitere fata de anul trecut. La Academia de Studii Economice din Bucuresti, de pilda, nu se mai da examen. Sunt disponibile 2.800 de locuri la buget si tot atatea cu taxa.
La Politehnica se pastreaza examenul de admitere. Multi candidati sunt din strainatate. In prezent, aici studiaza tineri din Albania, Polonia, Bulgaria, Italia, Africa de Sud, Cuba si Vietnam.
Ecaterina Andronescu: ''Avem programe de studii in germana, engleza''.
Studenti straini sunt asteptati si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Capitala. Pe langa programele existente, s-a infiintat in acest an si o sectie in limba engleza. In total, sunt disponibile peste 3.000 de locuri, dintre care 1.100 la buget.
Sorin Campeanu, rectorul USAMV Bucuresti: ''E important sa internationalizam invatamantul, sa reluam relatiile cu universitati din tari care ne pot oferi candidati''.
Ca sa atraga cat mai multi candidati la admitere, cei de la Universitatatea Alexandru Ioan Cuza au introdus in premiera inscrierea on-line. Este nevoie doar ca tinerii sa trimita copii ale actelor din dosar, iar mai tarziu, afla tot de pe internet daca au fost primiti la facultate.
Inscrierile incep saptamana viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: examen, universitati, admitere, studenti straini,
Dată publicare:
09-07-2014 19:07