Amenzi uriase pentru romanii care incalca "legea gratarului". Ce reguli trebuie sa respectati
Daca nu ati plecat de acasa intr-o mica vacanta de sarbatori si intentionati sa incingeti un gratarel mai pe aproape, la iarba verde, mare atentie! Puteti face focul doar in zonele special amenajate de autoritati.
Asa ca, daca locurile pe care le-ati indragit in trecut nu au asa ceva, riscati o amenda care o sa va strice cu siguranta buna dispozitie.
Langa padurea Cernica marti era liniste, insa astazi toata zona va fi impanzita de oameni iesiti la iarba verde. Atentie, insa, locul nu este unul special amenajat pentru picnic, asa ca va puteti strica usor buna dispozitie primind o amenda.
De altfel, majoritatea locurilor traditionale pentru iarba verde din jurul Bucurestiului sunt ilegale pentru astfel de activitati. Exceptie fac zonele Snagov-Astoria, Branesti-Pustnicu si Cernica-Manastire.
Nici in Capitala nu aveti prea multe optiuni, mai ales daca locuiti in sectoarele 1 sau 5 si visati la un loc de intins patura, aproape de scara blocului.
Daca anul trecut inspectorii de mediu au impartit doar avertismente, anul acesta vor trece si la amenzi acolo unde oamenii risca sa distruga mediul cu pretul distractiei. Insa sanctiunile nu vor fi doar pentru ei, ci si pentru autoritatile locale care nu au investit in spatiile prevazute de legea picnicului.
Adi Samoila, comisar Garda Nationala de Mediu: "Inspectorii vor merge maine in zonele neamenajate, dar si in cele amenajate. In principal este o actiune de constientizare, dar vom trece si la amenzi daca nu reusim sa ne intelegem cu oamenii si refuza sa plece sau pun in pericol padurea si sanatatea celorlalti".
Asadar, cum recunoastem un loc special amenajat pentru picnic, atunci cand si indicatoarele lipsesc? Va trebui sa urmarim cateva facilitati pe care noua lege le impune.
Trebuie sa existe un loc special pentru aprins focul, o masa pe care sa puneti mancarea, pubele pentru resturile, toalete mai incolo si parcari pentru masini la strada.
Asadar, nu uitati sa protejati mediul. Sunt doar cateva reguli de bun simt care ne ajuta sa conservam frumusetea naturii si pentru alti amatori de voie buna.
Prin urmare, aveti grija unde veti praji mititeii de 1 Mai. Comisarii Garzii de Mediu vor fi cu ochii in patru si vor imparti amenzi pana la 5.000 de lei.
Spre exemplu, in cazul in care faceti foc in locuri neamenajate riscati amenda maxima.
Aceste iesiri ar trebui sa fie insotite de obiceiul de a strange gunoaiele in saci si a le transporta pana la containere. Altfel, puteti plati pana la 2.000 de lei.
Grija mare si la incendii. Pompierii va recomanda sa nu lasati niciodata focul nesupravegheat si sa acoperiti jarul cu pamant, inainte de a pleca.
Citeste si:
Cele mai frumoase plaje din lume, din Canada pana in Filipine