Un simplu sarut elimina stresul si arde calorii. Ce a insemnat ziua de luni pentru cuplurile din toata lumea
Un simplu sarut ne poate ajuta sa eliminam stresul, sa fim mai fericiti, dar si sa ardem calorii, spun specialistii. In plus, daca tocmai ati cunoscut pe cineva, sarutul va poate arata daca sunteti compatibili.
Dincolo de orice scop comercial, cupluri din toata lumea au celebrat luni "Ziua Internationala a Sarutului", care-si propune sa le aduca oamenilor aminte de placerea, uneori uitata, a sarutului.
Emotia sarutului are, pe langa aspectul sentimental, explicatii fiziologice. Pentru ca reprezinta cea mai subtire zona de piele de pe corp, buzele devin foarte sensibile la atingere. In plus, studiile arata ca in timpul unui sarut de un minut, o persoana poate sa arda pana la 26 de calorii.
Sarutul transmite creierului informatia ca in corp se intampla ceva placut, astfel ca uneori o serie de saruturi relaxeaza organismul. Gestul are insa si o explicatie culturala.
Gabriel Diaconu, psihiatru: "In antichitate, gura era una dintre sursele prin care intra si iesea sufletul. Si atunci, sarutul este acel moment in care doi oameni devin suficient de intimi unul cu celalalt incat sa impartaseasca suflet."
Conform psihiatrilor, romanii sunt pudici si nu prea se saruta in public. Niste oameni frumosi, de 75 de ani, ne arata, insa, ca iubirea isi are locul oriunde.
Conform studiilor realizate de cercetatorii americani, o persoana isi petrece, in medie, aproximativ un sfert de ora pe zi sarutandu-se. 37% dintre barbati saruta cu ochii deschisi, in timp ce 97% dintre femei saruta cu ochii inchisi. In plus, peste jumatate dintre femei si barbati spun ca sarutul poate fi factorul determinant atunci cand vine vorba de a incepe sau nu o relatie cu persoana respectiva, bineinteles, in functie de cat de bine saruta.
De Ziua Internationala a Sarutului, oameni din toate colturile lumii au postat fotografii pe retelele de socializare, iar sarbatoarea a fost marcata printr-un filmulet emotionant si de persoanele cu dizabilitati.
Sensibilitatea sarutului a inspirat si marii artisti ai lumii. Doua dintre cele mai cunoscute creatii sunt "Sarutul" lui Auguste Rodin si "Sarutul" lui Brancusi.