Un sculptor din Bistrita-Nasaud a creat satul artistic, inspirat de casa parinteasca. Cum transforma natura in opera de arta
Pe pamantul mostenit de la parinti, un sculptor din Bistrita, a dezvoltat un proiect inedit: un sat artistic. Toti cei interesati isi pot construi casute, in stil traditional, si ateliere de creatie.
Nimeni nu le cere chirie. Gazda vrea sa-i incurajeze astfel pe tineri sa paraseasca orasele agitate si sa se retraga in linistea si simplitatea vietii de la tara.
Comunitatea artistica a lui Maxim Dumitras se intinde intr-un loc de basm, la poalele Muntilor Rodnei. Ideea, spune el, i-a venit dupa ce casa parinteasca a fost distrusa intr-un incendiu. Atunci impreuna cu prietenii a inceput sa ridice locuinte traditionale folosindu-se de cele mai simple materiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Maxim Dumitras: "Incerc sa recuperez traditia din zona. Intentia e sa ne intoarcem la natura, la specific, la lampa. Intentionez sa pun pe harta un sat artistic. Vrem la batranete sa ne retragem aici fara mijloace tehnice, sa redescoperim cultura cartofului, a ciupercilor, a gradinii."
Stilul arhitectural este cel al caselor care se construiau pe la 1900 in Sangeorz Bai. Toate obiectele au fost cumparate de la batranii din sat si restaurate.
Dar acest adevarat muzeu in aer liber va fi plin de viata. Proprietarul doreste sa atraga in jurul sau tineri artisti plastici.
Maxim Dumitras: "Eu le-am donat pamantul. Regulamentul e ca nu se vinde, casele trebuie sa fie absolut autentice."
Nicolae, un sculptor care lucreaza de mai bine de 35 de ani in Franta vrea sa isi faca in satul de poveste un bordei traditional romanesc.
Nicolae Fleissic, artist plastic: "Eu sunt la poalele Pirineilor, intr-o zona foarte frumoasa. E neasteptat, ca nu te gandesti sa mergi asa in munti si sa dai peste un sat de artisti."
Nestin este din sudul Turciei. De 5 ani, in fiecare vara, vine aici.
Nestin Kardcan sculptor: "Iubesc tara asta in care se pastreaza traditiile si asta e important pentru noi artistii. Vreau aici o casa traditionala."
Cei sapte artisti spera ca, in viitor, sa isi inalte si o mica biserica.