Un roman mananca anual aproape 100 de kg de cartofi. Secretul care i-a adus faima unui restaurant din centrul Capitalei

×
Codul embed a fost copiat

Ce face un roman cu 100 de kilograme de cartofi pe an? Ii mananca! In diverse forme, acasa, la prieteni sau la restaurant.

In topul preferintelor se afla deliciosii cartofi prajiti. Iar oamenii nu mai pot fi pacaliti cu varianta congelata asa ca proprietarii de restaurante care au inteles acest lucru au dat lovitura. Sunt localuri care vand intr-o singura luna si 10 de tone de cartofi prajiti.

Acesti cartofi prajiti au adus faima unui restaurant din centrul Capitalei. Pentru o singura portie, bucatarii folosesc 1,2 kg de cartofi in coaja, dupa preparare raman 600 de grame. Costa 20 de lei si se vand saptamanal 800 de portii.

La care se adauga cel putin 300 de portii cartofi prajiti drept garnituri. Adica se incaseaza lunar in jur de 20.000 de euro. In total, vorbim de doua tone de cartofi care se vand saptamanal.

Seful bucatar recunoaste ca are o reteta speciala prin care ii pregateste dar refuza sa ne-o dezvaluie. Ne spune doar ca pregatirea lor necesita doua etape de prajire astfel incat cartofii raman moi in interior si crocanti in exterior.

Citește și
cartofi noi
Primii cartofi noi romanesti au ajuns in piete cu o luna mai devreme. Tehnologia folosita in premiera de fermieri

Costi Roca, bucatar sef: "Avem un om angajat special care opt ore pe zi sta si taie si curata cartofi, asta e jobul lui. E cel mai bine vandut produs de la noi din restaurant. Clar se merita sa faci cartofi daca stii sa ii faci bine si profitul va veni cu siguranta"

Un alt restaurant, aproape aceeasi reteta.

Bucatar: "Pentru prima data ii punem la prajit la 130 de grade ca sa se blanseze deoarece cartoful ramane in interior neprajit si prima data vine blansat si apoi se pune produsul final"

Cartofii sunt tot prajiti, dar forma difera: sunt taiati in patru. Saptamanal, se vand 200 de kilograme.

Ella, proprietar restaurant: "In general comandam cartofi albi nu intotdeauna primim cartofi albi, se intampla sa primim si rosii si atunci nu ies foarte bine. Sunt romanesti, sunt mai buni si mai ieftini de cele mai multe ori"

Michelle si Angelique sunt din Germania, au venit in vacanta in Bucuresti si gusta cu placere din cartofii nostri. Recunosc ca la ele acasa nu mananca decat varianta congelata.“Aici poti simti gustul de cartof.”

Romanul mananca anual aproape 100 de kg de cartofi, situandu-se pe locul patru in Uniunea Europeana. In anii '90, consumul nu ajungea la 60 de kilograme.

"Cartofi prajiti sau pireu, mananc cam o data pe saptamana, 1-1,5 kg jumatate pe saptamana."

Nutritionistii ne atrag atentia ca modul de preparare poate tranforma cartoful intr-un produs sanatos sau un dezastru alimentar. Cartofii fierti in coaja sau copti au 80 de kilocalorii la 100 de grame. Cand vorbim de prajiti insa, suta de grame are 400 de kilocalorii. Atentie si la ce soiuri alegeti: cei albi sunt preferati pentru prajit, cei rosii pentru fiert.


 

Citește și...
Suntem campioni la consumul de paine si cartofi in Uniunea Europeana. Cum arata o masa pe zi intr-o familie de romani
Suntem campioni la consumul de paine si cartofi in Uniunea Europeana. Cum arata o masa pe zi intr-o familie de romani

Stam destul de prost cand vine vorba despre carne si fructe. Dovada sunt statisticile pe anul trecut.

Primii cartofi noi romanesti au ajuns in piete cu o luna mai devreme. Tehnologia folosita in premiera de fermieri
Primii cartofi noi romanesti au ajuns in piete cu o luna mai devreme. Tehnologia folosita in premiera de fermieri

Primii cartofi timpurii, crescuti in pamant romanesc, au aparut in piete.

Cum reduceti la jumatate caloriile dintr-un pranz cu cartofi prajiti, friptura si desert, fara sa
Cum reduceti la jumatate caloriile dintr-un pranz cu cartofi prajiti, friptura si desert, fara sa "umblati" la gramaj

"Nici de Paste, nici de Craciun nu ne gandim la calorii!". Cunoastem cu totii abordarea plina de vitejie din timpul acestor momente de sarbatoare. Si mai ales suferinta de dupa.

Dati o
Dati o "pauza" de 4 zile alimentelor preferate si diversificati-va meniul, mai ales in post. Cum sa consumam corect fructele

Ne aflam inca in post si daca va limitati la cereale, fructe si legume nu uitati sa mentineti diversitatea. Nu in fiecare zi aceiasi cartofi, aceleasi mere si acelasi tip de paine. Regula e valabila in cazul tuturor alimentelor de baza.

Recomandări
Capitala, pregătită pentru Ministeriala Alianţei Nord-Atlantice. Aurescu: „Toţi ochii vor fi aţintiţi spre Bucureşti”
Capitala, pregătită pentru Ministeriala Alianţei Nord-Atlantice. Aurescu: „Toţi ochii vor fi aţintiţi spre Bucureşti”

Capitala României găzduieşte, în această săptămână, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Cât de proaspăt este, de fapt, peștele din magazine. „Dați pisicii asemenea carne să vedeţi că nu se aproprie”
Cât de proaspăt este, de fapt, peștele din magazine. „Dați pisicii asemenea carne să vedeţi că nu se aproprie”

Duminică este dezlegare la pește pentru creştinii care ţin postul Crăciunului. Iar comercianţii s-au bucurat că au vândut mai mult decât de obicei. Numai că uneori marfa proaspătă, nu este deloc proaspătă, iar cea congelată este... decongelată.

PSD îi solicită lui Niculae Bădălău să îşi dea demisia de la Curtea de Conturi, după ce a fost reţinut de DNA
PSD îi solicită lui Niculae Bădălău să îşi dea demisia de la Curtea de Conturi, după ce a fost reţinut de DNA

PSD îi solicită lui Niculae Bădălău să îşi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce acesta a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore într-un dosar în care este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă.