Un roman mananca anual aproape 100 de kg de cartofi. Secretul care i-a adus faima unui restaurant din centrul Capitalei
Ce face un roman cu 100 de kilograme de cartofi pe an? Ii mananca! In diverse forme, acasa, la prieteni sau la restaurant.
In topul preferintelor se afla deliciosii cartofi prajiti. Iar oamenii nu mai pot fi pacaliti cu varianta congelata asa ca proprietarii de restaurante care au inteles acest lucru au dat lovitura. Sunt localuri care vand intr-o singura luna si 10 de tone de cartofi prajiti.
Acesti cartofi prajiti au adus faima unui restaurant din centrul Capitalei. Pentru o singura portie, bucatarii folosesc 1,2 kg de cartofi in coaja, dupa preparare raman 600 de grame. Costa 20 de lei si se vand saptamanal 800 de portii.
La care se adauga cel putin 300 de portii cartofi prajiti drept garnituri. Adica se incaseaza lunar in jur de 20.000 de euro. In total, vorbim de doua tone de cartofi care se vand saptamanal.
Seful bucatar recunoaste ca are o reteta speciala prin care ii pregateste dar refuza sa ne-o dezvaluie. Ne spune doar ca pregatirea lor necesita doua etape de prajire astfel incat cartofii raman moi in interior si crocanti in exterior.
Costi Roca, bucatar sef: "Avem un om angajat special care opt ore pe zi sta si taie si curata cartofi, asta e jobul lui. E cel mai bine vandut produs de la noi din restaurant. Clar se merita sa faci cartofi daca stii sa ii faci bine si profitul va veni cu siguranta"
Un alt restaurant, aproape aceeasi reteta.
Bucatar: "Pentru prima data ii punem la prajit la 130 de grade ca sa se blanseze deoarece cartoful ramane in interior neprajit si prima data vine blansat si apoi se pune produsul final"
Cartofii sunt tot prajiti, dar forma difera: sunt taiati in patru. Saptamanal, se vand 200 de kilograme.
Ella, proprietar restaurant: "In general comandam cartofi albi nu intotdeauna primim cartofi albi, se intampla sa primim si rosii si atunci nu ies foarte bine. Sunt romanesti, sunt mai buni si mai ieftini de cele mai multe ori"
Michelle si Angelique sunt din Germania, au venit in vacanta in Bucuresti si gusta cu placere din cartofii nostri. Recunosc ca la ele acasa nu mananca decat varianta congelata.“Aici poti simti gustul de cartof.”
Romanul mananca anual aproape 100 de kg de cartofi, situandu-se pe locul patru in Uniunea Europeana. In anii '90, consumul nu ajungea la 60 de kilograme.
"Cartofi prajiti sau pireu, mananc cam o data pe saptamana, 1-1,5 kg jumatate pe saptamana."
Nutritionistii ne atrag atentia ca modul de preparare poate tranforma cartoful intr-un produs sanatos sau un dezastru alimentar. Cartofii fierti in coaja sau copti au 80 de kilocalorii la 100 de grame. Cand vorbim de prajiti insa, suta de grame are 400 de kilocalorii. Atentie si la ce soiuri alegeti: cei albi sunt preferati pentru prajit, cei rosii pentru fiert.