Harta strazilor din Capitala unde aparatele de aer conditionat de pe fatade ar putea fi interzise
Bucurestenii care locuiesc in Centru ar putea fi obligati sa dea jos aparatele de aer conditionat si antenele prin satelit, daca acestea sunt montate pe fatadele cladirilor.
Cel putin asta prevede un proiect supus dezbaterii publice de Primaria Capitalei, care vizeaza deocamdata doar zona protejata. Autoritatile spera ca astfel sa imbunatateasca aspectul cladirilor, dupa ce le-au dat voie oamenilor sa le strice.
Asociatiile de proprietari resping bineinteles aceasta initiativa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Initiatorii cer ca Bucurestiul de altadata sa ramina asa cum a fost el construit, fara amprentele modernitatii. Restrictiile propuse vizeaza deocamdata doar centrul.
Concret, proiectul de interventie si reabilitare a fatadelor lansat in dezbatere publica de Primaria Capitalei vizeaza deocamdata bulevardele din zonele protejate ale Capitalei.
Sa luam ca exemplu Bd. Pache Protopopescu. Toate acele aparate de aer conditionat vor trebui sa dispara de pe fatade daca se aproba proiectul. Cei care nu vor totusi sa renunte la ele, vor avea trei variante: fie sa le mascheze in balcon, fie sa le mute pe acoperis sau in spatele cladirilor.
Proprietarii de imobile sunt total impotriva.
"Alternativa, un sistem de ventilare centralizat, nu e la indemna unei populatii imbatranite, cu pensii de 150 de euro in medie. Nu putem discuta sa existe fonduri pentru asa ceva", spune Mihai Mereuta, presed. Federatia Asociatiilor de Proprietari Liga Habitat
Proiectul, inspirat din mai toate orasele europene, intra in conflict si cu posesorii de antene de satelit si cu firidele de bransament pentru electricitate sau conductele de gaze. Totul va trebui sa dispara de pe fatade. Pentru bransamente de electricitate si telecomunicatii solutia ramine ingroparea in pamint.
Costurile ar urma sa fie suportate de proprietari, iar cei care nu respecta legea vor fi amendati.
In atasament este proiectul de lege al Primariei.