Preotul care a "incondeiat" vietile a opt copii din centrele de plasament. O lectie despre ce inseamna Pastele in familie

Ultima actualizare: 21-04-2014 08:35

Sarbatoarea Pastelui este cea care aseaza familia impreuna la masa. O spune cu blandete un preot din Maramures, care a luat din centrele de plasament 8 copii, pe care i-a crescut alaturi de cei 3 ai sai.

Sunt 14 ani deja de cand pregatesc impreuna masa si incondeiaza oua. Cel mai mic membru are 7 luni, iar cel mai mare e aproape de varsta majoratului. Cand se ajuta unii pe ceilalti bucuria din casa lor este greu de descris in cuvinte.

In casa parintelui Ioan Ardelean niciodata n-au fost mai putin de 10 guri de hranit. Sufletele adunate de pe strada, care altminteri erau pierdute, si-au gasit un loc sub acoperisul lui. In apropierea Pastelui nicaieri nu-i ca acasa. Pregatirile sunt in toi si nimeni nu este scutit de munca.

Paul avea doar 3 ani atunci cand a fost salvat alaturi de alti 3 frati. Cei mai mari au plecat la munca, doi dintre ei in strainatate, unul in Baia Mare, insa tin legatura cu parintele.

Paul: "Culorile pe care le folosim pentru incondeierea oualor, rosu care simbolizeaza sangele Domnului, negrul care simbolizeaza doliul, lacrimile Maicii Domnului, albul care simbolizeaza puritatea si albastrul, speranta."

Si Ana traieste o alta poveste de cand avea 5 ani. A fost luata din familie din cauza relelor tratamente, iar o vreme a stat intr-un centru de plasament din Sighet.

Atat de mult ii iubesc copiii pe parinte si pe preoteasa incat ii striga tati popa si mami Lumi.

Ioan Ardelean, parintele: "Sarbatorile pascale sunt aducatoare de bucurie. Sunt cele care aseaza familia impreuna, la masa. Poti sa fi inconjurat de cei care iti spun mama sau tata si lucrul acesta cu adevarat te inalta. Ne-a urmarit numarul de 10 copii care au stat cu noi la masa. De-a lungul timpului 11 copii au venit in familia noastra alaturi de cei 3 ai nostri, dar un nr de 10 copii. Noi nu ne stim cu 1 copil, ci cu 10. "

Cand sunt atatea guri de hranit e greu sa te descurci cu banii, insa parintele cere ajutor de la Dumnezeu si se roaga pentru sanatatea copiilor.

Pr. Ioan Ardelean

Parohia Ortodoxa Desesti,
Adresa: Desesti, nr. 88,
Cod fiscal 10962410,

Banca Cooperatista Tisa, Agentia Ocna Sugatag, Judetul Maramures, Cont: 2511102000RON25020600003013394, Cod IBAN RO08CRCOX250206000057156

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO