Un nou tip de escrocherie în România. Metoda prin care sunt înșelate victimele accidentelor
Dacă aveți ghinionul să fiți răniți într-un accident auto, aveți grijă ce contract semnați dacă apelați la un avocat pentru a obține despăgubiri.
Reprezentanții unei asociații care luptă pentru drepturile victimelor spun că se confruntă cu un fenomen periculos.
Unii avocați încheie contracte abuzive cu oamenii aflați în impas după intervenții chirurgicale. Iar cei din urmă se plâng că nu-și recuperează banii și se trezesc și datori la respectivii avocați.
"Sunt de trei ori victimă, o dată pentru că am fost rănită, a două oară victimă a acestui sistem care merge greoi și am ajuns să fiu și victima unui avocat".
O femeie a suferit răni grave într-un accident rutier produs în România. A apelat la un avocat pentru a obține despăgubiri de la firma de asigurări. A semnat un contract, iar acum avocatul nu îi mai răspunde la telefon.
Spune că nu poate să renunțe la el, pentru că ar trebui să-i achite 5000 de euro, conform unei clauze din contractul încheiat.
Victima a unui accident rutier: "Eram într-o stare dificilă după operații, l-am crezut când mi-a spus că mă va ajuta. Apoi nu a mai răspuns la telefon sau la email".
Nu este singurul caz, spun reprezentanții unui ONG care luptă pentru oamenii răniți în accidente.
Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor: "Nouă ni se adresează anual câteva zeci, spre suta de persoane care trăiesc acest gen de episoade. Au fost prinse captive în contracte de reprezentare juridică, despre care credem că sunt abuzive. Avem date că 50% din victimele accidentelor rutiere sunt prinse în aceste mecanisme".
Victima a făcut o sesizare la Baroul din București, care urmează să facă verificări.
Ion Dragne, decan Baroul București: "Nu avem o statistică în funcție de starea clientului, însă după niște verificări am constatat că avem un număr mic de astfel de sesizări, de genul, de numărat pe degetele de la o mână."
În cazul în care deveniți victima a unui accident rutier și aveți nevoie de ajutorul unui avocat ca să obțineți despabubiri, trebuie să știți cum arată contractul pe care trebuie să-l semnați cu avocatul. Acesta este tipizat și creat de Baroul București. Trebuie să fiți atenți ca, înainte să semnați, toate spațiile să fie completate.
Reprezentanții asiguratorilor din România spun că victimele pot obține despăgubiri și fără să apeleze la un avocat, dacă acceptă o înțelegere amiabilă.
Mădălin Roșu, reprezentant Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România: "Persoana păgubită poate apela direct asigurătorul cu un set de documente. Asiguratorul face o ofertă, care este compusă din daunele materiale, care sunt costurile spitalizării și daunele morale, care se calculează după jurisprudență."
Remus Ciuraru, avocat: "Din experiența noastră, aceste dialoguri ajung la o despăgubire, undeva la un prag de 10% din cât ar merita victima. De aceea este nevoie de suport profesionist".
Multe victime preferă să meargă în instanță, unde speră să obțină compensații care să acopere și alte urmări lăsate de accidente, cum ar fi pierderea locului de muncă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!