Ce a pățit un român care și-a comandat o mașină de pe o platformă online din Marea Britanie
Mare atenție când găsiți oferte de nerefuzat pe rețelele sociale, fiindcă riscați să rămâneți fără banii din cont.
Ofițerii interpol vorbesc despre un nou tip de fraudă online: odată ce plătiți pe site-uri obscure, datele de pe card vă sunt furate și folosite apoi pentru alte cumpărături. Ca să-și păcălească ușor victimele, escrocii postează oferte fabuloase.
Oferte cu reduceri uriaşe! Cu această reţetă, escroci din întreaga Europă, inclusiv în România, au păcălit mii de oameni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Schema începea pe reţele sociale, de unde clienţii erau direcţionaţi pe site-uri, unde se realizau plăţile online. Produsele cumpărate, de obicei haine sau ochelari de soare, vândute la jumătate de preţ, erau livrate clienţilor, iar în primă instanţă oamenii nu bănuiau nimic. Datele lor de pe card erau însă furate.
"Odată ce intrau în posesia acestor date, aceste persoane efectuau diferite tranzacţii pe alte magazine online. Prejudiciul ajunge la 8 milioane de lei", a transmis Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.
"Utilizatorul este dus în eroare pentru că nu este pusă la îndoială credibilitatea site-ului de pe care a cumpărat iniţial", explică Mădălin Dumitru, expert securitate cibernetică.
Alţii au trimis bani online unor platforme care s-au închis peste noapte.
"Avem un caz, un consumator român, care şi-a achiziţionat o maşină de pe o pltformă din Marea Britanie. Nu a putut să ridice maşina de acolo. Am descoperit că acea platformă era o fraudă, iar site-ul s-a şi închis ulterior", a spus Irina Chirițoiu, director Centrul European al Consumatorilor România.
Ca să nu ajungeţi în aceste situaţii, specialiştii vă recomandă să faceţi plați online doar pe site-urile securizate, în dreptul cărora apare acest simbol verde. Nu vă trimiteţi datele de pe card niciodată prin mesaje şi nu le introduceţi atunci când sunt ademeniţi cu oferte sau tombole.
Există platforme pe care puteţi verifica țara în care sunt înregistrate site-urile. De exemplu, am descoperit despre un site pe care informaţiile apăreau în limba română că, de fapt, este înregistrat în Seychelles. În ţările din afara Uniunii Europene şi drepturile consumatorilor sunt altele, iar în cazul unei fraude, banii pot fi mult mai greu de recuperat.
Dacă vă daţi seama că cineva face plăți de pe cardul dumnevoastră, sunaţi imediat la bancă pentru a bloca acea sumă, dar şi la poliţie. În ultimele 3 săptămâni, 20 de mii de tranzacţii online frauduloase au fost depistate în Uniunea Europa.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, furt, card, escrocherie, tranzactii online,
Dată publicare:
22-06-2018 20:29