Un neamt si sotia lui au transformat o ruina din Romania intr-un loc de vis. "Este incredibil, daca te uiti in jurul tau"
Conacul Grigorescu din judetul Buzau. Un loc de vis, incarcat de istorie.
Aici, doi soti, un neamt indragostit de Romania si sotia, au transformat casa, aproape o ruina, intr-o minune in care lumea reala se impleteste cu imaginarul povestilor din copilarie. Iar pregatirile de Pasti intr-un astfel de loc sunt deosebite: cei doi isi culeg ierburile aromatice din padure, folosesc doar produse locale si reinventeaza bucataria traditionala a zonei.
La doua ore de Bucuresti, la Ratesti, in judetul Buzau, aproape de Vulcanii Noroiosi, sotii Kirschner se pregatesc de Paste. Ne aflam la Conacul Grigorescu, construit in 1930, in stil neo-brancovenesc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Thorsten, fost consilier guvernamental in Germania, si Iuranda, jumatate romanca, jumatate poloneza, ne invita pentru inceput in padurea din apropiere, intr-un cadru desprins parca din Fratii Grimm. Locul, salbatic, este inconjurat de pajisti pline de leurda, numita in popor si "usturoiul ursului."
Sotii Kirschner: "Este incredibil, daca te uiti in jurul tau, numai leurda peste tot. Dar noi mergem acasa si facem un pesto, nu? Si un unt cu leurda?"
Ajutata de cele doua fiice ale ei, Iuranda ne invata cum sa pregatim pulpa de miel.
Juranda: "Am pus sare, piper, cuisoare, turmelic si un pic de boia afumata si chimen si fenicul. Cateva boabe de ienibahar si un pic de anason stelat."
Cat timp pulpa de miel se fragezeste in cuptor, Iuranda prepara un piure. Ingredientul principal este leurda culeasa din padure la care se mai adauga chipsuri de napi si stevie. Apoi amestecul se ruleaza si se baga la frigider.
In cele cinci ore cat se va face friptura de miel, cei doi soti pregatesc o paine cu babic, pasca cu urda cu apa de trandafiri si apa de flori de portocal. Aluatul capata forma, in mainile pricepute le Jurandei.
Si cum suntem la Buzau, in tara carnatilor de Plescoi, acestia vor primi un tratament cu reductie de vin alaturi de o mamaliga cu rozmarin, toata puse la jar.
Painea se rumeneste aprig in cuptor, cat timp este preparata pasca reinterpretata la conacul Grigorescu: o pasca mai speciala, cu ingrediente din seraiurile sultanului: coaja de lime, coaja de portocala, coaja de lamaie, merisoare, apa de trandafiri si apa de flori de portocale.
Si a venit si vremea, aproape de apusul soarelui, cand curtea conacului este scaldata in lumina, iar cei doi soti aduc mielul pus in cuptor inca de dimineata.
Conacul Grigorescu, de unde s-au nascut aceste minuni culinare, a fost construit in perioada interbelica si, multi ani la rand, viile din jurul lui au fost folosite pentru producerea vinului si a coniacului local. Acum, sotii Kirschner vor sa-i reinventeze povestea si sa incurajeze producatorii locali sa-si dezvolte mici afaceri.