Umilinta si saracie! In Romania, si medicamentele se cumpara pe datorie


Ultimul update: Miercuri 22 August 2012 01:59
Data publicarii: Joi 02 Septembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Vanzarea de medicamente pe datorie este deja un fenomen la sate si comune, in special in judetele sarace din estul tarii. Batranii, in special, se milogesc prin farmacii ca sa obtina pastile "pe caiet" pana in ziua in care vine postasul cu pensia.

Oamenii o duc greu, iar farmacistii nu au ce sa faca si se multumesc sa primeasca bani de la clienti doar o data pe luna. Exista caiete speciale cu datoriile, asa cum, de altfel, sunt si in magazinele alimentare.

Fenomenul ii ingrijoreaza pe medicii de la Iasi, de exemplu, care spun ca zilnic au cel putin un caz de pacient care vine in stare grava pentru ca n-a avut bani sa-si ia tratamentul.

Doctoriile sunt tot mai scumpe, iar oamenii saraci si bolnavi tot mai multi.

Intr-un colt de tara, la Suceava, tanti Maria are grija de sase nepoti. Femeia recunoaste ca in trei zile o sa ramana fara niciun leu. In disperare de cauza apeleaza la bunavointa farmacistei.

Problema este ca in ritmul acesta si farmacistii ajung la fundul sacului. Trebuie sa isi plateasca furnizorii si nu pot da tot timpul pilule pe vorbe. Astfel, cei care nu isi primesc repede pastilele ajung in stare critica.

"Pacientii cronici de la tara raman din ce in ce mai des fara medicamnete si ajung la urgente. Este vorba de cel putin un caz pe zi. Este dramatic", spune Tudor Ciuhodaru, purtator de cuvant Spitalul de Urgente Iasi.

Ca romanii nu mai au bani sa se trateze reiese si din faptul ca aproape 2000 de farmacii din toata tara sunt in insolventa sau in faliment.

CNAS a decis:fara medicamente scumpe pentru retetele compensate si gratuite
Romanii trec pe medicamente ieftine. Cele scumpe sunt...si mai scumpe
Portret: Sistemul sanitar, in anestezie totala
VIDEO PROTVPLUS.RO