Ultimatum pentru rectorii parlamentari: pana in martie, alegeti o functie
Noua lege a educatiei intra de astazi in vigoare. Potrivit actului normativ, rectorii de universitati care sunt si deputati sau senatori trebuie sa opteze pentru una dintre aceste functii, nemaiputand sa le ocupe pe amandoua.
Aplicarea Legii educatiei ii obliga pe cei patru rectori care sunt si parlamentari Nicolae Robu, Ecaterina Andronescu, Stefan Dragulescu si Florian Popa sa opteze in cel mult o luna pentru una dintre functii, iar rudele care conduc impreuna institutiile de invatamant superior decid si ele cine ramane sef.
AFLA CE PREVEDE LEGEA PENTRU ELEVI
• Nicolae Robu este rectorul Universitatii Politehnice din Timisoara
• Ecaterina Andronescu este rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti
• Sefan Dragulescu este rectorul UMF Timisoara
• Florian Popa rectorul UMF "Carol Davila" Bucuresti.
"Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului. Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului", potrivit Legii educatiei.
Persoanele care ocupa functii de conducere sau de demnitate publica le pot insa cumula cu functiile didactice sau de cercetare.
Nepotismul incotro?
Totodata, de acum incolo sotii, afinii si rudele pana la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent functii de conducere, de control sau de autoritate in aceeasi universitate.
Durata mandatului de rector este de patru ani. Mandatul poate fi innoit cel mult o data, in urma unui nou concurs, conform prevederilor cartei universitatii.
O persoana nu poate fi rector al aceleiasi institutii de invatamant superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora.
Pensionarii nu mai au ce cauta la conducerea universitatilor.
Dupa implinirea varstei de pensionare, ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale este interzisa, cu exceptia mandatelor in exercitiu la data intrarii in vigoare a legii.
Peste 1.500 de cadre didactice universitare, pensionabile prin noua lege a educatiei
Unii decani si rectori spun ca in acest context admiterea la doctoratul din 2011 este ratata. "Admiterea la doctorat va fi ratata in toamna, intrucat majoritatea celor care vor fi pensionati, aproximativ 80%, sunt conducatori de doctorat, iar altiicandidati nu sunt", a declarat, pentru Mediafax, decanul Facultatii de Comunicare din SNSPA, Remus Pricopie.