Ultima zi de belsug culinar inainte de Postul Pastelui a adus sute de oameni la targul produselor traditionale din Alba Iulia
Duminica, cu o zi inainte de postul Pastelui, la un targ de bunatati din Alba Iulia, nimeni nu si-a pus pofta-n cui. Aroma bucatelor traditionale a invaluit vechea cetate si zeci de producatori din toata tara i-au ademenit pe pofticiosi.
Oamenii au pregatit tocanita de berbecut la ceaun, balmos sau mezeluri facute dupa retete de altadata, innobilate cu fum.
Pentru ca de luni incepe Postul Pastelui, cel mai aspru si mai lung de peste an, gurmanzii nu au stat pe ganduri si s-au infruptat din bucate. Ce-i drept, era prea greu sa rezisti. Aceasta doamna ii ademeneste pe trecatori langa ceaunul unde a pregatit tocanita de miel: "Secretul este sa o fierbem la foc de lemne, in ceaun, sa punem multe legume, ardei, ceapa."
Reporter: "Cat timp trebuie sa stea la fiert?"
Femeie: "Trebuie sa stea cel putin doua-trei ore sa fiarba la foc domol."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Foarte apreciat a fost balmosul pregatit ca la stana, cu branza din belsug si cascaval traditional.
Mesean: "Foarte bun, gust de branza cu mamaliga si cu smantana."
Reporter: "Si acum sapte saptamani post?"
Mesean: "Nu prea cred, he, he, chiar sapte sapamani, nu."
Barbat: "E foarte bun, e compozitie buna si e foarte bun cu iartul."
Curiosii nu s-au putut abtine si au gustat si din preparatele din carne facute dupa retete stravechi. Carnati, toba, leber, sunca, muschi afumat si altele.
Femeie: "Pentru gustul meu e un pic afumat, dar e foarte gustos."
Barbat: "Foarte bun, carnati de casa, originali."
Dumitru Firizan, producator: "Sunt toate preparate traditionale, de casa, fara coloranti chimici. Sare, fum si condimente, atat. Nu contine colesterol. Grasimea porcului de mangalita se poate pastra si la congelator pana la Paste."
Cei care au vrut sa manance ceva mai usor au cautat pastravii de munte, adusi din crescatorii. Altii au fost ademeniti de mirosul painii coapte pe vatra cu coaja tare si crocanta si al cozonacului traditional.
Femeie: "Asta-i painea de cand am fost noi copii."
Reporter: "Si cozonacul?"
Femeie: "La fel. Acuma am gustat de toate si mai furam noi, asa, cate un pic, ca chiar sa nu bagam noi in gura si de celelalte, nu se poate."
Calin Maties, producator: "Se prinde postul si astazi e ultima zi in care ne putem infrupta. Toata gama de produse tarditionala atestate."
La targ, carnatii s-a vandut cu preturi intre 30 si 50 de lei kilogramul, painea cu 10 lei, pastravul de munte cu 22 lei, iar tuica de prune cu 50 de lei litrul.
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, targ, alba iulia, produse traditionale, post,
Dată publicare:
13-03-2016 18:57