UE acordă României un ajutor de 8,5 milioane de euro pentru salvarea nurcilor. Vor fi construite insule artificiale
Europa ne dă 8,5 milioane de euro ca să construim insule artificiale pentru nurcile rămase în Delta Dunării. În felul acesta se vor putea adăposti şi înmulţi. În România anilor '60 au fost capturate şi ucise în jur de 10 mii de exemplare.
Cercetătorii din Tulcea estimează că, în prezent, în cele 5 țări în care mai exista nurci - Rusia, Spania, Franţa, Ucraina şi România - mai sunt în jur de 15 mii de exemplare europene. Între două și 3 mii ar fi la noi, în Delta Dunării.
Mihai Marinov, Institutul Național de Cercetare ”Delta Dunării”: „Zeci de mii de nurci europene au fost omorâte anual în capcane. În anumite țări a fost evident ca distrugerea habitatelor."
Pentru a le proteja vor fi construite 33 de insule artificiale. Platformele vor avea 100 de metri lungime și vor fi amplasate în zone în care ajung mai greu turiștii.
Liliana Ivancenco, coordonator de proiect, ARBDD: „Avem activități prin care se va cunoaște prezența și utilizarea zonelor de către nurca europeană. De asemenea, se va face un studiu pentru a cunoaște starea de sănătate.”
Nurca este un animal nocturn, care preferă apele curgătoare şi vegetația deasă. Pe insulele artifciale create special pentru ele vor fi săpate canale. Vietăţile se vor putea ascunde acolo pentru a se hrăni şi reproduce.
S-a ajuns aici pentru că foarte mulţi ani nurcile au fost ucise pentru blana lor splendidă.
Doar Rusia a recoltat în primele decade ale secolului trecut de la 40.000 până la 60.000 de exemplare, cu un record de 75.000 într-un singur an.