"Staţiuni" din România pe care le găseşti doar cu GPS-ul. Nu există indicatoare sau trotuar
Deşi au obiective interesante şi destui oaspeţi, multe localităţi din ţară sunt staţiuni doar pe hârtie.
De pildă Baia de Fier, din judeţul Gorj, care a căpătat acest statut în februarie 2017 şi se presupune că, între timp, a atras bani europeni. Realitatea este însă departe de ce scrie în acte. Nu există indicatoare pentru obiectivele turistice, iar despre trotuare, coşuri de gunoi sau piste de biciclete nici nu încape vorbă.
Este incredibil, dar aşa îşi începe o familie concediul în staţiunea Baia de Fier.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turist: "Noi am venit cu copii, cu biciclete, pregătiţi, dar a trebuit să mergem pe şosea până la Peştera Muierilor... nu, nu simt că este staţiune"
La Peştera Muierilor, tabloul este întregit de câţiva câini flămânzi şi de un tomberon din care atârna mizerii. Şi.. cam atât.
Turistă: "Am venit, practic, să vizităm peştera Polovragi, peştera Muierii, indicatoare către Polovragi da, către Muierii norocul cu GPS-ul".
Reporter: "Cunoaşte zona"
Turistă: "Da, cunoaşte GPS-ul"
Lista lipsurilor este mult mai lungă. Este vorba despre lucruri elementare care ţin de bună gospodărire a oricărei localităţi, nemaivorbind despre una care este atestată drept staţiune turistică.
Nu există un centru de informare şi nici un centru medical de permanentă. Nu există nici măcar un indicator special descris în legislaţie. Primarul spune că ar putea rezolva toate aceste lucruri dacă ar obţine finanţare europeană. Doar ca proiectul în valoare de 5 milioane de euro este abia în prima etapă cea a obţinerii avizelor.
Dumitru Turbăceanu - primar Baia de Fier: "Acest lucru l-am făcut nu pentru palmaresul meu sau, tot pentru comună, să atragem fonduri, şi spre binele locuitorilor"
Primarul din localitatea învecinată, Polovragi, speră şi el să obţină statutul de staţiune.
Reporter: "Arată zonă ca o staţiune, cum ar vrea primarul să o transforme?"
Raluca Diamandescu, turistă: "Poate deveni, are potenţial este frumoasă, oamenii sunt minunaţi, mâncarea este delicioasă, poate deveni"
Localnicii, mulţi foşti mineri, îşi doresc să aibă cât mai mulţi turişti.
Petre Bădulescu - localnic din Polovragi: "Acum mă ocup cu turiştii care vin în zonă. Merg cu ei sus la cetate"
Gheorghe Epure - primar Polovragi: "Nu, nu o să creştem taxele pentru că speram într o creştere mare a numărului de turişti şi aducătorul de venit să fie turistul şi nu contribuabilul local"
Ca să devină staţiune, o localitate trebuie să aibă zona de promenadă, canalizare şi drumuri bune. Realitatea este însă cu totul alta şi în lipsa unor proiecte bine făcute nu vor apărea nici fondurile salvatoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, turism, turisti, gorj, statiuni, obiective turistice,
Dată publicare:
15-07-2018 17:41