Tot mai mulți turiști vin să admire cea mai tânără deltă din Europa: Delta Neajlovului

07-07-2018 18:30


Cea mai tânără deltă din Europa, creată de mâna omului, este noul paradis al exploratorilor și al pasionaților de ieșiri în natură, printre lebede și nuferi.

Delta Neajlovului, aflată la 40 de kilometri de București, este cel puțin deocamdată un rar exemplu de armonie între fluxul crescut de turiști și exigențele unei rezervații a biosferei.

Un dig ridicat în apropierea comunei Comana, din Giurgiu, a recreat, în numai 5 ani, Delta Neajlovului... așa cum era acum 400 de ani, când pe un teren mlăștinos și plin de capcane s-a dat bătălia de la Călugăreni. În timp, Delta secată ajunsese islaz pentru animale.

Era o mlaștina acoperită cu stuf. Vitele pășteau în această zona. Acum este refăcută complet, nu doar din punct de vedere al apelor, ci și al ecosistemului. Acum mai puțin de 30 de ani, din cauza exploatărilor petroliere din amonte, cursul inferior al răului Neajlov era aproape lipsit de viață.

Astăzi, vedem în jur efectele directivelor europene pentru depoluare. În Delta Neajlovului, formată acolo unde se varsă în Argeș, pulsează viața... aproape 200 de specii de păsări și 60 de pești, din care jumătate sunt protejate.

Biologii au permis doar trasee cu vaporașul, pentru a nu deranja echilibrul fragil.

Aici, în al doilea război mondial, a fost doborât de antiaeriană germană care era așezată undeva aici în păduri. Cei cinci piloți au fost scoși de piloți și înmormântați creștinește în cimitirul satului, cu toate că erau de fapt inamici.

Delta Neajlovului atrage săptămânal sute de fotografi, așa că e în lucru un observator ornitologic. Sportivii au liber să iasă pe canale în caiac și canoe. Motoarele sunt interzise. Și pe luciul apei, și pe aleile de lângă.

Totul este electric. Strângerea gunoiului, transportul clienților și transportul alimentelor.

Poliția și jandarmeria estimează că, în zilele de vârf, vin peste 6000 de turiști, și tot mai mulți sunt străini.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO