Premiat cu Emmy: Uitati acasa
Este deja cunoscut: in goana dupa bani mai multi, case mai mari sau masini mai frumoase, multi parinti isi dau la o parte micutii.
Societatea romaneasca se confrunta cu o generatie intreaga de copii cu parinti plecati in strainatate. Teoretic, ca sa le faca lor un viitor. Insa traumele departarii nu pot fi alinate. Oficial, sunt 74.000 de copii, in toata tara, care au cel putin un parinte plecat la munca in straintate. Neoficial, probabil ca sunt mult mai multi. Pentru ca foarte multi parinti n-au declarat autoritatilor la cine si-au lasat copiii in grija. Unii au fost lasati singuri acasa. Se cresc unii pe altii. Altii au ei grija de bunici si nu invers.
Reporterii Pro TV au strabatut Romania si au stat de vorba cu ei. Sunt zeci de mii de asemenea copii. Pana acum, autoritatile i-au ignorat. Insa societatea trebuie sa faca ceva, pentru ca altfel ei se pierd.
La Vulturu, in Vrancea, Paula Herlo si Sergiu Matei au intalnit trei copii lasati in grija bunicilor, care-si traiesc drama impreuna. Unul langa altul. Au aceleasi vise, sperante si dorinte: sa vina parintii acasa.
Deja nu mai este o problema punctuala a fiecarei familii, in care parintii decid sa plece la munca in strainatate. Este o problema a intregii noastre societati. Pentru ca acesti copii sufera de dorul parintilor si dezvoltă traume psihice, cu grave urmari in viitor. Au existat si cazuri in care micutii si-au luat zilele de dorul mamei. Pe de alta parte, si parintii isi traiesc propria drama, departe de copiii lor.
Parinţii nu pot fi condamnati pentru ca au plecat, cata vreme in tara erau someri ori castigau foarte putin. E datoria autoritatilor sa se ingrijeasca de viitorul Romaniei. Pana acum, nu exista nici un plan concret pentru a-i ajuta pe acesti copii. E nevoie de psihologi in scoli, copiii ar trebui sa aiba acces la internet pentru a comunica cu parintii lor si, nu in ultimul rand, ar trebui asistati la scoala, pentru ca rata abandonului a crescut in ultimii ani. Autoritatile ar trebui sa dezolvolte o strategie economica prin care sa readuca acasa forta de munca.