Trei din patru copii intre 2 si 6 ani au carii. Medicii trag un semnal de alarma pentru parinti
Invatati-va copiii sa se spele pe dinti de doua ori pe zi: dimineata si seara. Spun asta cat se poate de serios, medicii dentisti. Au si motivele sa traga un semnal de alarma.
Un studiu realizat de Societatea de Stomatologie Estetica din Romania arata ca 83% dintre fetitele si baietii pana-n 6 ani au dintii afectati de carii. Multi dintre parinti gresesc atunci cand isi imagineaza ca igiena dentara este o prioritate abia dupa dintii de lapte.
Trei din patru copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani au dintii afectati de carii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anca Georgescu, medic dentist: "Acei parinti care nu isi aduc copii la doctor nu sunt suficient de informati cu privire la importanta dintilor de lapte. E foarte important sa pastram dintii sanatosi pentru ca dedesubt se gasesc mugurii dintilor permanenti. Daca exista carii netratate abcese repetate mugurii dintilor permanenti pot avea de suferit."
Alexandra are 6 ani. A intrat pentru prima data in cabinetul medicului dentist cand avea 3 ani. De atunci merge periodic la control.
Anca Georgescu medic stomatolog: "E foarte important de la aparitia primilor dinti sa se realizeze periajul dentar cat se poate si pe la un an sa vina in cabinetul stomatologic la controale preventive."
Alessia are aproape 3 ani si probleme destul de serioase.
Elena Zaharia, mama Alesiei: "Are carii deja vreo 5 din cate am inteles."
Specialistii spun ca de vina sunt in primul rand parintii, care nu controleaza alimentatia copilului si ii permit acestuia sa manance dulciuri in exces.
Alexandra Florea, medic dentist: "Vin copii de la un an de la doi care au probleme mari, carii foarte multe, chiar si cu dureri."
Studiului societatii de stomatologie estetica arata ca si 75% dintre copiii cu varste cuprinse intre 7 si 13 ani au carii pe dintii temporari.
Copiii cu o stare de sanatate orala deficitara sunt de pana la 12 ori mai predispusi la restrictii de activitate si lipsa de concentrare ceea ce conduce la afectarea rezultatelor scolare si mai ales a relatiilor sociale.
Pe de alta parte au disparut cabinetele stomatologice din scoli, iar foarte multi dintre parinti nu au bani sa isi duca des copiii la medic.