Transport în comun pentru studenți. Ce reduceri și ce costuri sunt valabile în 2023
Studenţii români beneficiază de tarife reduse pentru transportul local în comun, de suprafaţă şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval pe tot parcursul anului.
Mai exact, tinerii studenți din România au beneficiat până de curând de tarife reduse cu 50% pentru transportul în comun. Conform noii legi însă, aceștia ar trebui să beneficieze de o reudece de 90% la biletele de transport în comun.
Costul transportului în comun pentru studenți
Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport în comun, până când împlinesc 30 de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.
Normele metodologice privind transportul cu metroul și trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului.
În vederea asigurării reducerii/gratuității pentru studenți, finanțarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul și feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Studenții cetățeni români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, cu prezentarea unui carnet/card studențesc valabil pentru acel an universitar.
Studenții etnici români din afara granițelor țării, înmatriculați pe locuri dedicate candidaților români de pretutindeni la instituțiile de învățământ superior din România ca bursieri ai statului român, beneficiază de gratuitate la toate manifestările prevăzute, care se desfășoară pe teritoriul României.
Reducerea STB
Noua Lege a educației prevede ca studenții să beneficieze de reduceri la biletele pentru mijloacele de transport în comun, însă aceștia nu vor putea călători în aceste condiții și în București. Asta deși normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților, au fost publicate în Monitorul Oficial pe 8 septembrie.
Conform unui comunicat emis pe 4 septembrie de Societatea de Transport București (STB), abonamentele de transport STB pentru studenții din București sunt disponibile la acest moment numai în valoarea integrală, fără vreo reducere pentru aceștia.
Reducerea de 90% prevăzută de legea educației în învățământul superior, intrată pe 3 septembrie în vigoare, va fi pusă în aplicare după ce sunt adoptate normele de transport pentru studenți, motivează operatorul de transport din Capitală.
„În conformitate cu ultimele modificări legislative, Ministerul Educației urmează să elaboreze metodologiile, regulamentele și alte acte normative ce decurg din aplicarea legii nr. 199/2023 (n. red. legea învățământului superior). Având în vedere faptul că până la data prezentei, normele cu privire la acordarea facilităților de transport de suprafață nu au fost elaborate, emiterea titlurilor de călătorie cu reducere de 90% pentru studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate, nu poate fi aplicată online sau la punctele de vânzare.
Elevii beneficiază în continuare de abonamente gratuite eliberate atât prin aplicația YouthTB, cât și la punctele de vânzare.
În vederea promovării emiterii abonamentelor cu reducere pentru studenți, Societatea de Transport București STB SA va solicita prezența în cadrul dezbaterii publice organizate de către Ministerul Educației, astfel încât prevederile din legea nr. 199/2023 să poată fi puse în aplicare cât mai repede, prin aplicația YouthTB, fără utilizarea altor resurse din partea studenților”, a transmis societatea în comunicat.
Astfel, reducerile nu se pot acorda până nu apar regulile de decont între operatorul de transport și universități.
Mai exact, STB nu poate acorda reducerea de 90% pentru transportul studenților „pentru că nu are norme privind decontul între instituții”, a spus Adrian Criț, directorul STB, conform adevărul.ro.
Setul de reguli privind transportul studenților a fost programat să fie adoptat prin Hotărâre de Guvern până cel târziu 15 septembrie, după cum se arată în calendarul oficial cu termenele de aprobare a legislației subsecvente a noilor legi ale Educației.
Transportul cu metroul
Elevii și studenții au abonamente gratuite sau cu reducere de 90%, după caz, la metrou. Conform edupedu.ro, Metrorex a identificat o „variantă legală de acordare a acestor facilități”.
„La data de 03.09.2023 au intrat în vigoare atât Legea nr. 198/2023 învățământului preuniversitar, cât și Legea nr. 199/2023 învățământului superior, legi referitoare la acordarea facilităților la transportul elevilor și studenților.
Întrucât normele metodologice nu au fost adoptate în timp util, conform prevederilor legale coroborat cu faptul că s-au efectuat anumite modificări atât în ceea ce privește facilitățile acordate, cât și modul de acordare al acestora, nu s-au putut comercializa titluri de transport pentru aceste categorii de călători.
Metrorex a întreprins însă, toate demersurile necesare împreună cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (autoritate a statului care decontează aceste titluri de transport) pentru găsirea unei soluții legale de emitere a titlurilor de călătorie aferente, până la aprobarea normelor metodologice de aplicare.
Astfel că, după o perioadă foarte scurtă de timp, s-a identificat o variantă legală de acordare a acestor facilități, elevii și studenții putând să-și achiziționeze în continuare titlurile de călătorie cu reducere/gratuite, în cele peste 60 de locații aflate în rețeaua de metrou”, arată Metrorex.
Biletele de transport de tip „10 călătorii” au reducere 90% pentru studenți. Sunt gratuite pentru studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal.
De reținut că studenții care optează pentru titluri de transport de tip „abonament lunar” nu vor putea achiziționa titluri de transport de tip „10 călătorii” pe perioada valabilității abonamentului.
Studenții care optează pentru titluri de transport de tip „10 călătorii” vor putea achiziționa maximum trei titluri de transport de acest tip ntr-o perioadă de 30 de zile consecutive.
„În lipsa unui cadru legal nu se poate deconta de la bugetul de stat transportul cu metroul. Regretăm impactul pe care aceste noi prevederi legislative l-a creat în rândul elevilor și studenților“, mai transmite Metrorex.
Studenții își pot achiziționa titlurile de transport de la casieriile următoarelor stații:
Magistrala 1: Pantelimon, Republica, Costin Georgian, Nicolae Grigorescu 1, Titan, Dristor 1, Mihai Bravu, Timpuri Noi, Piata Unirii 1, Izvor, Eroilor, Grozavesti, Petrache Poenaru, Crangasi, Basarab 1, Gara de Nord 1, Piata Victoriei 2, Stefan cel Mare, Obor, Piata Iancului, Piata Muncii, Dristor 2;
Magistrala 2: Dimitrie Leonida, Aparatorii Patriei, Piata Sudului, Constantin Brancoveanu, Eroii Revolutiei, Tineretului, Piata Unirii 2, Universitate, Piata Romana, Piata Victoriei 1, Aviatorilor, Aurel Vlaicu, Pipera;
Magistrala 3: Preciziei, Pacii, Gorjului, Lujerului, Politehnica;
Magistrala 4: Gara de Nord 2, 1 Mai;
Magistrala 5: Valea Ialomitei, Raul Doamnei, Constantin Brancusi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont și Academia Militara.
Transportul cu trenul
Potrivit noii Legi a Învățământului Superior, publicată în Monitorul Oficial (MO) pe 5 iulie și care a intrat în vigoare pe 2 septembrie 2023, la 60 de zile de la publicarea în MO, studenții beneficiază de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere va fi majorată la 30 de ani, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).
În urma aprobării și publicării Hotărârilor de Guvern 810/2023 si 811/2023, în 8 septembrie 2023, se pot procura inclusiv on-line biletele cu reducerea legală.
Astfel și platforma ARF, bilete.infofer.ro, de vânzări bilete integrate pentru rutele de calatorie ce se efectuează cu mai mulți operatori, a început să poată emite bilete cu reducerea de 90%.
Până la ce vârstă beneficiază studenții de reducere la transportul în comun
Vârsta până la care studenții beneficiază de facilități crește de la 26, la 30 de ani. Excepție fac studenții care au unul sau ambii părinți decedați – aceștia beneficiază de gratuitate pe toată perioada în care au calitatea de student.
Această excepție se aplică și pentru studenții proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Toți beneficiază de gratuitate pe toată perioada în care sunt studenți.
Astfel, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, conform edu.ro.
Studenții cetățeni români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, cu prezentarea unui carnet/card studențesc valabil pentru acel an universitar.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tren, metrorex, studenti, stb, myimpact,
Dată publicare:
24-09-2023 08:17