Legile Educaţiei, promulgate cu mare fast de preşedintele Klaus Iohannis, în prezența a aproape 120 de invitați la Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, cu mare fast, decretele pentru promulgarea Legilor Educaţiei.
La ceremonia organizată la Palatul Cotroceni pentru promulgarea celor două acte normative - Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior - au participat aproximativ 120 de persoane, potrivit Agerpres.
Printre invitați s-au aflat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian Enache, membrii Guvernului, parlamentari, consilieri prezidenţiali şi de stat.
O ceremonie similară a fost organizată şi la promulgarea legii privind Autostrada "Unirii", în anul 2018.
Legea învăţământului preuniversitar prevede că învăţământul obligatoriu cuprinde învăţământul preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal.
Conform legii, grupa mică din învăţământul preşcolar devine obligatorie începând cu anul şcolar 2030 - 2031; admiterea la liceu şi Evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se vor desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a V-a în anul şcolar 2023 - 2024; examenul de Bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025 - 2026.
"Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie", mai prevede legea.
Legea stipulează că unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale şi autorităţile administraţiei publice locale pot decide înfiinţarea consorţiilor şcolare.
Potrivit actului normativ, Ministerul Educaţiei aprobă depăşirea cu peste doi elevi a efectivului maxim de copii dintr-o grupă, clase simultane se pot organiza în şcolile izolate geografic sau în care efectivele sunt mai mici decât cele prevăzute de lege şi în care nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar, dar clasa a VIII-a este separată, indiferent de numărul de elevi.
În urma consultării cadrelor didactice, a părinţilor sau elevilor majori, unitatea de învatamânt preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, educație, invatamant, legile educatiei,
Dată publicare:
04-07-2023 17:37