Traditii si obiceiuri de SFANTUL GHEORGHE. Peste un milion de romani isi serbeaza joi onomastica

Icoană pe sticlă, Sfantul Gheorghe, Copyright: Muzeul Bran

SFANTUL GHEORGHE. Peste un milion de romani, dintre care peste 733.000 sunt barbati, isi serbeaza, sambata, de Sfantul Gheorghe, onomastica, potrivit unei statistici a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

SFANTUL GHEORGHE. Conform sursei citate,1.077.778 de cetateni romani poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, dintre care 733.707 sunt barbati, iar 344.071 sunt femei.

Dintre barbati, cei mai multi au numele Gheorghe (522.927), George (149.779) si Gheorghita (22.427).

Cele mai multe femei care isi serbeaza onomastica de Sfantul Gheorghe se numesc Georgiana (144.211), Georgeta (131.392), Ghiorghita (31.390) si Geta (14.909).

Sfantul Gheorghe, patron al multor tari si orase, unul dintre cei mai indragiti de crestini

Citește și
traditii Alba Marius Moga senior
"Stropitul fetelor" si "Statu' la vase". Tatal unei vedete a reinviat o traditie de Paste veche de sute de ani
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai indragiti de crestini, fiind ocrotitorul Moldovei, dar si patronul Angliei, Georgiei si al Moscovei.

In Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar in unele regiuni ale Spaniei ziua lui se serbeaza cu mese bogate si daruri.

In constiinta populara romaneasca, Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau.

Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Romane (a carei zi, 23 aprilie, coincide cu sarbatorirea sfantului).

Chipul Sfantului Gheorghe, ocrotitorul Moldovei, era reprezentat pe steagul voievodului Stefan cel Mare.

Cultul Sfantului Gheorghe s-a raspandit foarte mult, odata cu imaginea sa de cavaler care a rapus un balaur. In Evul Mediu, Sfantul Gheorghe a devenit protectorul cavalerilor si, in mod special, al cruciatilor.

Georgia si-a luat numele de la acest sfant si regii Angliei, incepand cu Richard Inima de Leu, l-au dorit ca patron al casei regale si al tarii lor. Si imparatul Constantin a ridicat o biserica in cinstea lui, la Constantinopol.

Chiar si intre popoarele slave, figura sa este foarte cunoscuta. Astazi sunt multe biserici catolice si ortodoxe dedicate lui in diferitele parti ale lumii.

Mormantul Sfantului Gheorghe este in localitatea Lida din Israel. Sarbatoarea Sfantului Gheorghe era celebrata in trecut cu mult fast, timp de trei zile. In ajunul zilei de 23 aprilie, oamenii pregateau cu grija brazde verzi, taiate sub forma patrata, in care infigeau ramuri inmugurite de salcie si flori galbene de primavara, cunoscute, in Bucovina, sub numele de calce.

In noaptea sau dimineata zilei de San-George, capul familiei, intotdeauna un barbat, aseza brazdele astfel impodobite "de straja" la stalpii portilor si ai caselor, la ferestrele si usile caselor si grajdurilor, in gradini si pe mormintele din cimitire. Se credea ca, astfel, oamenii, vitele si ceea ce se recolta erau protejate de fortele malefice.

In Bucovina, brazdele si ramurile verzi erau pastrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri impotriva unor boli sau pentru a fi amestecate in hrana animalelor.

In ajunul zilei de San-George, fetele de maritat credeau ca isi pot vedea ursitul daca priveau, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa. In aceasta zi, fetele mai obisnuiau sa semene usturoi, pe care il pastrau pana in anul viitor. Mancand usturoiul semanat cu un an inainte, ele credeau ca vor fi inzestrate cu toate virtutile si ca se vor casatori in cel mai scurt timp.

"Urzicatul" era un alt obicei, practicat de tinerii din comunitatile traditionale bucovinene. Intrucat sarbatoarea deschidea o perioada solicitanta, tinerii se atingeau, pe furis, peste partile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzica, nutrind convingerea ca in felul acesta vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul intregii veri care urma sa inceapa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
SFANTUL GHEORGHE: traditii si obiceiuri populare. Ce trebuie sa faci in cele trei zile de sarbatoare ale SFANTULUI GHEORGHE
SFANTUL GHEORGHE: traditii si obiceiuri populare. Ce trebuie sa faci in cele trei zile de sarbatoare ale SFANTULUI GHEORGHE

Ziua Sfantului Gheorghe (23 aprilie) marcheaza in calendarul popular inceputul anului pastoral. Denumita popular Sangiorz, Sfantul Gheorghe este o sarbatoare prestigioasa cu semnificatii multiple: agrare, pastorale, divinatorii si augurale.

"Stropitul fetelor" si "Statu' la vase". Tatal unei vedete a reinviat o traditie de Paste veche de sute de ani

A doua zi de Pasti aduce in Ardeal obiceiuri vechi de secole, fie si intr-o versiune modernizata

Traditiile zilei a doua de Paste. De ce sunt stropite fetele nemaritate cu parfum si ce inseamna
Traditiile zilei a doua de Paste. De ce sunt stropite fetele nemaritate cu parfum si ce inseamna "statu' la vase"

A doua zi de Paste aduce in Marginimea Sibiului un obicei vechi de sute de ani: stropitul fetelor.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.