Traditii si obiceiuri de SFANTUL GHEORGHE. Peste un milion de romani isi serbeaza joi onomastica

Ultimul update: Duminica 22 Mai 2016 07:09
Data publicarii: Vineri 01 Mai 2015 00:00
Categorie: Social
Icoană pe sticlă, Sfantul Gheorghe, Copyright: Muzeul Bran

SFANTUL GHEORGHE. Peste un milion de romani, dintre care peste 733.000 sunt barbati, isi serbeaza, sambata, de Sfantul Gheorghe, onomastica, potrivit unei statistici a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

SFANTUL GHEORGHE. Conform sursei citate,1.077.778 de cetateni romani poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, dintre care 733.707 sunt barbati, iar 344.071 sunt femei.

Dintre barbati, cei mai multi au numele Gheorghe (522.927), George (149.779) si Gheorghita (22.427).

Cele mai multe femei care isi serbeaza onomastica de Sfantul Gheorghe se numesc Georgiana (144.211), Georgeta (131.392), Ghiorghita (31.390) si Geta (14.909).

Sfantul Gheorghe, patron al multor tari si orase, unul dintre cei mai indragiti de crestini

"Stropitul fetelor" si "Statu' la vase". Tatal unei vedete a reinviat o traditie de Paste veche de sute de ani

Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai indragiti de crestini, fiind ocrotitorul Moldovei, dar si patronul Angliei, Georgiei si al Moscovei.

In Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar in unele regiuni ale Spaniei ziua lui se serbeaza cu mese bogate si daruri.

In constiinta populara romaneasca, Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau.

Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Romane (a carei zi, 23 aprilie, coincide cu sarbatorirea sfantului).

Chipul Sfantului Gheorghe, ocrotitorul Moldovei, era reprezentat pe steagul voievodului Stefan cel Mare.

Cultul Sfantului Gheorghe s-a raspandit foarte mult, odata cu imaginea sa de cavaler care a rapus un balaur. In Evul Mediu, Sfantul Gheorghe a devenit protectorul cavalerilor si, in mod special, al cruciatilor.

Georgia si-a luat numele de la acest sfant si regii Angliei, incepand cu Richard Inima de Leu, l-au dorit ca patron al casei regale si al tarii lor. Si imparatul Constantin a ridicat o biserica in cinstea lui, la Constantinopol.

Chiar si intre popoarele slave, figura sa este foarte cunoscuta. Astazi sunt multe biserici catolice si ortodoxe dedicate lui in diferitele parti ale lumii.

Mormantul Sfantului Gheorghe este in localitatea Lida din Israel. Sarbatoarea Sfantului Gheorghe era celebrata in trecut cu mult fast, timp de trei zile. In ajunul zilei de 23 aprilie, oamenii pregateau cu grija brazde verzi, taiate sub forma patrata, in care infigeau ramuri inmugurite de salcie si flori galbene de primavara, cunoscute, in Bucovina, sub numele de calce.

In noaptea sau dimineata zilei de San-George, capul familiei, intotdeauna un barbat, aseza brazdele astfel impodobite "de straja" la stalpii portilor si ai caselor, la ferestrele si usile caselor si grajdurilor, in gradini si pe mormintele din cimitire. Se credea ca, astfel, oamenii, vitele si ceea ce se recolta erau protejate de fortele malefice.

In Bucovina, brazdele si ramurile verzi erau pastrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri impotriva unor boli sau pentru a fi amestecate in hrana animalelor.

In ajunul zilei de San-George, fetele de maritat credeau ca isi pot vedea ursitul daca priveau, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa. In aceasta zi, fetele mai obisnuiau sa semene usturoi, pe care il pastrau pana in anul viitor. Mancand usturoiul semanat cu un an inainte, ele credeau ca vor fi inzestrate cu toate virtutile si ca se vor casatori in cel mai scurt timp.

"Urzicatul" era un alt obicei, practicat de tinerii din comunitatile traditionale bucovinene. Intrucat sarbatoarea deschidea o perioada solicitanta, tinerii se atingeau, pe furis, peste partile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzica, nutrind convingerea ca in felul acesta vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul intregii veri care urma sa inceapa.

Icoană pe sticlă, Sfantul Gheorghe, Copyright: Muzeul Bran Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

SFANTUL GHEORGHE: traditii si obiceiuri populare. Ce trebuie sa faci in cele trei zile de sarbatoare ale SFANTULUI GHEORGHE

SFANTUL GHEORGHE: traditii si obiceiuri populare. Ce trebuie sa faci in cele trei zile de sarbatoare ale SFANTULUI GHEORGHE

"Stropitul fetelor" si "Statu' la vase". Tatal unei vedete a reinviat o traditie de Paste veche de sute de ani

Traditiile zilei a doua de Paste. De ce sunt stropite fetele nemaritate cu parfum si ce inseamna

Traditiile zilei a doua de Paste. De ce sunt stropite fetele nemaritate cu parfum si ce inseamna "statu' la vase"

parc stejari

Parcul cu 100 de stejari, inaugurat cu fast în Capitală

Au căutat traiul confortabil de la țară, dar s-au întors în timp. Condiții ca în Evul Mediu

O tânără a ajuns fără să vrea pe pliantele Jandarmeriei, după un protest. Reacția ei

Șoferii din București pierd 24 de zile pe an căutând loc de parcare. Soluția Primăriei Sector 5

Românii își pot cumpăra pizza, salam sau mici de la automate: „Mi se pare practic”

Profesor din Oradea căutat în Crișul Repede. Ar fi căzut în timp ce-și plimba nepoatele

violenta domestica

Victimele violenței domestice vor putea cere ordin de protecție provizoriu. Cum va fi dat

Un tânăr adoptat în SUA îşi caută pe Facebook mama biologică din Constanţa

Unde puteți consuma cel mai bun pește: ”Sincer vă spun, mie îmi plouă în gură"

Producția de bere artizanală românească, în creștere. 30 de fabrici deschise în 5 ani

Românii pierd bani din cauza alimentelor pe care le aruncă. Suma cheltuită de o femeie pentru masa de Paște

Două femei dintr-o comună suceveană cheamă zilnic ambulanța, ca să ajungă în oraș, la cerșit