Traditii de import pentru Paste. Cum au inceput romanii sa-si decoreze casele pentru a marca sarbatoarea
Dupa modelul strainilor ajuns si la noi, de pe masa de Pasti nu trebuie sa lipseasca aranjamentele specifice. Flori proaspete, oua colorate si iepurasi - toate asortate, de ce nu, cu meniul imbelsugat.
Si nici restul casei nu trebuie neglijat. Dupa o curatenie impecabila, unele gospodine decoreaza fiecare colt in acelasi stil.
Pentru fiul ei, Ada si-a impodobit casa de Paste cu obiecte decorative specifice. Iepurasi, mielusei si, bineinteles, oua colorate.
"Ca in fiecare an, de cand e juniorul in casa, ne pregatim foarte intens. Avem oua din poliester pictate. In fiecare an cumparam cate ceva dragut. Decoratiunile sunt multe si vor fi si mai multe de la an la an", spune Ada.
Madalina din Cluj a cerut chiar ajutorul unei prietene decorator pentru a impodobi camera de zi in care ea si familia ei vor petrece Pastele.
"Am ales aranjamentele colorate si datorita copiilor pentru ca ei dau un spirit de bucurie si aranjamentele ajuta sa cream acest spirit. Am ales si animalutele, pentru ca acesti copii se bucura si am ales si culorile vii", a spus Madalina.
Ioana, specialista in domeniu, asorteaza aranjamentele cu meniul. "Voi incerca sa fac un cheesecake cu portocale, care va fi putin portocaliu, de aceea am comandat si florile cu putin portocaliu in ele. M-am gandit sa servesc si niste macaroons, care vor fi in aceleasi culori de pastel, verzi, roz", spune Ioana Mezei, decorator.
Pentru straini, impodobitul casei de sarbatori e un obicei vechi. O familie din Germania si-a decorat anul acesta copacul din fata casei cu 10 mii de oua viu colorate.