Copiii asteapta duminica venirea Iepurasului. Ouale de ciocolata si jucariile, printre cele mai cautate cadouri
Jocuri si jucarii, hainute noi si o multime de oua de ciocolata, cat sa umple cu varf cosul Iepurasului! Asta isi doresc copiii de Paste si tot asta au cautat prin magazine mii de parinti si bunici.
Oricum, pustii il vad pe iepuras drept un frate la fel de generos al lui Mos Craciun. Intre timp, in Germania e asteptata sa vina cu daruri vulpita, iar in Scandinavia cel responsabil de cadouri e cucul.
Au decolat de pe raft flote intregi de avioane in miniatura, iepuri gigantici, pungi imense cu oua de ciocolata si familii numeroase de papusi. Pentru unii, efortul de a gasi ceva potrivit a fost dublu.
Legatura dintre Iepuras si invierea lui Cristos e tot atat de fragila ca cea dintre Mos Craciun si Nasterea Domnului. O legenda pagana anglo-saxona istoriseste ca singura cale gasita de o zana, ca sa salveze o pasare ranita, a fost sa o transforme pe aceasta in iepure. Culmea, urecheatul si-a pastrat abilitatea de a face oua, pe care a inceput imediat sa le ascunda prin gradina, ca sa le caute copiii dibaci.
Asta era acum 500 de ani. Mai tarziu, crestinii au colorat ouale in rosu, ca sa aminteasca de sangele lui Isus. Insa cei mici s-au saturat sa gaseasca doar oua pictate, iar traditia a ajuns treptat la jucarii.
Acum 100 de ani, iepurele a intrat in clubul celor nevoiti sa ghiceasca dorintele copiilor. Cei inspirati gasesc totusi prilejul sa impuste doua nevoi dintr-o lovitura. Pana acum doua decenii, la noi era doar obiceiul de a purta haine noi in dimineata de Pasti.
Si aici bugetul minim a fost de 100 de lei. Cel mai stramtorati iepuri si-au umplut cosul cu oua de ciocolata vrac - 20 de lei kilogramul.