Cat ii costa pe romani masa de Paste in acest an. In piete si magazine produsele s-au scumpit peste noapte
Cine ajunge in ultimele zile la cumparaturi plateste mai mult. Noua regula s-a aplicat cu succes in pietele si magazinele din Bucuresti, unde carnea de miel, de pilda, sau verdeturile s-au scumpit peste noapte.
Iar la raioanele de patiserie, intarziatii au stat la cozi pentru cozonaci sau pasca. Mai inspirati au fost cei care si-au comandat din timp bunatatile pentru masa de Paste.
La o cofetarie, oamenii au inceput sa dea comenzi inca de acum o luna, ca sa fie siguri ca nu le va lipsi nimic de pe masa de Paste.
"Avem peste 3.000 de cozonaci si 2.000 de pasca la comenzi", a spus Neluta Drob, directorul adjunct al unei cofetarii-patiserii.
Altii au fost nevoiti sa stea la cozi infernale in hipermarketuri.
"M-a trimis mama. A zis ca nu face cozonaci anul acesta", a spus un client.
La raionul de carne, alta a fost nemultumirea. Mielul s-a scumpit in unele magazine, peste noapte, cu 2 lei pe kilogram. De aceeasi surpriza neplacuta au avut parte si cei care au mers in piete, unde kilogramul a ajuns la aproape 30 de lei.
"Alaltaieri am fost, era 24,99. Acum este 29", a spus o persoana.
Potrivit unui studiu al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie, 4 romani din 10 cumpara miel de Paste, iar cei mai multi cheltuiesc pentru asta intre 200 si 249 de lei.
Si cum friptura nu merge fara verdeata si aceasta s-a scumpit. "Ieri am avut patrunjelul si mararul cu un leu si acum cu 2 lei", a spus o vanzatoare.
Totusi, au fost si produse pe care comerciantii au ales sa le ieftineasca pentru a nu ramane cu marfa nevanduta. Cum ar fi ouale gata vopsite. Un cofrag cu 10 oua costa acum 10 lei, cu 5 lei mai putin fata de zilele trecute.
Daca tragem linie si adunam, pregatirea mesei pentru Paste necesita un buget minimum de 400 de lei. Daca ati uitat sa cumparati ceva, e bine sa stiti ca marile magazine au program prelungit vineri seara, iar pe cateva dintre ele le gasiti deschise si sambata.