Toti elevii din Romania vor urma cursuri de legislatie. Documentul semnat de MEN si MJ
Toti elevii din Romania vor lua lectii despre legislatie, principii juridice si drepturi civice, de la procurori si judecatori, potrivit unui protocol de colaborare semnat joi, 31 octombrie, intre Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Justitie.
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Tehnologie, Mihnea Costoiu, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, presedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Andreea Schmidt-Haineala si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu - Mihail Nitu, au semnat joi, 31 octombrie 2013, un protocol de colaborare in baza caruia institutiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din invatamantul preuniversitar in spiritul respectului fata de lege, al echitatii sociale si al atitudinii civice.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Semnatarii isi propun ca educatia juridica sa inceapa inca de la varsta de integrare a copilului in invatamantul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunostinte elementare de drept.
Elevii din invatamantul preuniversitar vor avea ocazia sa afle direct de la specialistii in domeniu - procurori, judecatori etc. - informatii utile legate de legislatie, principiile si normele civice.
Elevii vor avea posibilitatea sa viziteze instantele si parchetele, sa participe la concursuri cu teme juridice, dar si la mese rotunde.
Procurorii, judecatorii si personalul de specialitate care vor participa la aceste activitati vor fi selectati de reprezentantii Ministerului Public si de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Comitetul de monitorizare, alcatuit din reprezentanti ai tuturor partilor semnatare, va autoriza, printre altele, temele care urmeaza a fi abordate in cadrul sesiunilor de informare, dar si continutul materialelor care va face parte din programul de educatie juridica.
Activitatea derulata de practicienii dreptului in temeiul prezentului protocol nu constituie activitate didactica si se realizeaza in mod voluntar si neremunerat.