Toți copiii din Bistrița-Năsăud aflați în grija statului vor sta în case noi, „de tip familial”
Toți copiii din Bistrița-Năsăud aflați în grija statului vor sta în case noi, într-o atmosferă de familie.
Chiar așa li se spune, „case de tip familial”, și au fost ridicate de o fundație internațională. Odată construite, intră în proprietatea administrațiilor locale și înlocuiesc vechile centre de plasament.
Supraveghetor: „Aici e un loc pentru servirea mesei, este pentru vizionare TV, jocuri, pot să se joace la măsuță jocuri de societate, pot să asculte muzică, să se uite la filme”.
Casele de tip familial au cinci dormitoare, un salon, o bucătărie, patru băi, o magazie și o terasă. Au fost construite de Fundația „Hope and Homes for Children” cu sprijinul autorităților locale, care au pus la dispozitie terenul. Sunt o alternativă la centrele de plasament ridicate în vremea comunismului, multe neschimbate după Revoluție.
Tânăr din centrul de plasament: „E mult mai bine decât în centrul de la Năsăud. Aici am patul meu, dulapul, birou care e la comun și o noptieră unde ne ținem lucrurile”.
Reporter: „Cum te simți?”
Fată din centrul de plasament: „Ca în familie, familia pe care mi-o doresc. Facem diferite activități, teme, ne mai jucăm jocuri de societate, mai facem activități culinare”.
Cristina Marica, DGASPC Bistrița-Năsăud: „Copiii sunt foarte mulțumiți de condiții, sunt mult mai împliniți, mult mai fericiți. Educatorul poate să se ocupe mult mai bine de educația copilului, au mai multă libertate de exprimare”.
Fundația a ridicat deja șapte case familiale în Bistrița-Năsăud, iar cea a 8-a - o locuință pentru tinerii cu nevoi speciale -, este în construcție. 64 de copii din județ, aflați în grija statului, si-au gasit caminul mult dorit. Fundatia „Hope and Homes for Children” a construit până acum 118 case familiale în România.