Tot mai multi romani lucreaza legal in Marea Britanie. Cum ocolesc restrictiile de pe piata muncii
Din ce in ce mai multi romani primesc dreptul de a lucra in Marea Britanie, chiar daca restrictiile de pe piata muncii vor fi ridicate abia anul viitor.
Cele mai recente date de la Oficiul de Statistica britanic arata ca numarul permiselor eliberate, noua si bulgarilor, in perioada aprilie-iunie, a crescut cu peste un sfert fata de primele trei luni ale anului.
Oana este printre romanii cu o poveste de succes in Regatul Unit. A studiat marketingul la Universitatea Coventry si inca din timpul facultatii a obtinut dreptul de practica la o multinationala. A fost remarcata, iar astazi se lauda cu o slujba bine platita.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Oana Manolache, romanca stabilita in Marea Britanie: "Dupa un an mi-a fost oferit un contract full time pentru a lucra pentru ei dupa ce termin facultatea. E mai usor sa obtii un loc de munca daca ai terminat facultatea in UK pentru ca degree-ul este cunoscut".
Datele de la Oficiul National de Statistica britanic arata ca numarul romanilor si al bulgarilor care lucreaza in Regatul Unit a crescut cu mai mult de un sfert in perioada aprilie-iunie, fata de primul trimestru al acestui an. Avansul este pus de ambasadorul tarii noastre in Marea Britanie pe seama reducerii termenului in care un roman poate obtine permisul de munca.
Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie: "E vorba de scurtarea timpilor de procesare a cererilor pentru permise de munca. La sfarsitul lui 2012, se astepta mai mult de 9 luni pentru a se obtine un permis de munca, din momentul depunerii dosarului. In luna martie-aprilie a acestui an, termenul a fost redus la 6 luni".
Permisul este obligatoriu pentru romani si bulgari, in conditiile in care accesul pe piata muncii este restrictionat pana la inceputul anului viitor. In prezent, muncitorii necalificati se pot angaja doar in domeniul agriculturii si in industria de procesare a alimentelor. Cu toate acestea, multi reusesc sa lucreze in domenii cu restrictii, cum ar fi constructiile, pentru ca se declara muncitori pe cont propriu. Si se angajeaza la o firma ca prestatori de servicii. Este si cazul lui Iulian.
Iulian Dorobantu, roman stabilit in Marea Britanie: "A trebuit sa-mi fac cont bancar, dupa aia ne-au cerut yellow card, l-am obtinut. Foarte greu n-a fost, dar a durat undeva la 9 luni. Ca nivel de trai este foarte bun".
Nu este de mirare ca multi romani aleg sa lucreze acolo in conditiile in care acolo salariul minim pe ora este de 6,31 de lire, fata de 0,79 la noi.
Romanii si bulgarii reprezinta in prezent doar 0,3% din totalul angajatilor din Marea Britanie, arata Ministerul de Interne de la Londra. Activistii britanici care se ocupa de imigratie se tem ca cifra ar putea, insa, sa aiba o crestere furtunoasa de la anul, cand vor fi ridicate restrictiile de munca.
Ultimul recensamant realizat in 2011 arata ca in Marea Britanie sunt stabiliti aproape 80.000 de romani.