Date oficiale: 100 de romani si bulgari se angajeaza in Marea Britanie in fiecare zi


Ultimul update: Duminica 18 August 2013 07:02
Data publicarii: Joi 15 August 2013 09:18
Categorie: Stiri externe
Marea Britanie

Numarul celor care au plecat din Romania si Bulgaria spre Marea Britanie a crescut cu o treime in ultimul an, ajungand la 141 000, conform Oficiului National de Statistica britanic. Cifra depaseste cu mult numarul total de australieni si neozeelandezi din regat.

In 1997, doar 2000 de romani si bulgari lucrau in Marea Britanie. Acum, viteza cu care creste numarul muncitorilor veniti din cele doua state membre ale Uniunii Europene este foarte mare. De la an la an cifra creste cu aproximativ 37 000 de oameni, adica 35,1%.

Oficialii englezi se tem ca anul viitor, atunci cand restrictiile privind sectorul muncii vor disparea, fenomenul va lua amploare, scrie Daily Mail. In prezent, cei plecati din Romania si Bulgaria pot lucra pe teritoriul englez doar daca au afaceri proprii sau daca sunt muncitori sezonieri, ceea ce presupune ca dupa sase luni trebuie sa se intoarca acasa.

Invazia de romani si bulgari nu-i surprinde pe englezi, mai ales pentru ca salariile din aceste doua tari europene sunt cu mult mai mici decat in Marea Britanie. "Cifrele arata ca ne construim un sistem de imigrari care functioneaza in interes national si care sustine cresterea economica”, a declarat Ministrul pentru Imigrari, Mark Harper.

"Cresterea numarului de angajari in randul strainilor a adus beneficii Marii Britanii si vrem sa atragem si alti imigranti talentati catre tara noastra”, a mai spus el.

Guvernul englez a refuzat in repetate randuri sa estimeze cifra romanilor si bulgarilor care vor imigra in Marea Britanie anul viitor.

Oficialii din regat spun ca o estimare ar fi imposibila. Ei se tem sa nu repete gafa de a subestima numarul imigrantilor, asa cum s-a intamplat in 2004, atunci cand au fost ridicate barierele statale pentru 8 state est europene.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO