Tot mai multi barbati romani aleg sa intre ei in concediu paternal. Sotie: "Mi-a fost frica sa las copilul pe mainile lui"
S-a intors roata si din ce in ce mai multi barbati romani au ajuns sa schimbe oficial scutece. Acestia au intrat de buna voie in concediu paternal ca sa isi sustina partenerele in cariera.
Numai in ultimul an, peste 3 mii de tati au preferat sa ramana acasa. Specialistii saluta fenomenul si spun ca este de bun augur.
Alin a lucrat la o firma IT din Cluj pana acum 2 ani, cand sotia sa a nascut un baiat. Ca sa ii permita femeii sa se ocupe in continuare de salonul de infrumusetare pe care il detine a intrat el in concediu paternal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alin Cinos:"Mi-a fost greu la inceput ca nu stiam ce am de facut, dar am mai angajat si o bona si acum lucrurile merg bine."
Florentina Cinos: "Eu eram la inceput cu afacerea, si sincer nu mi-a fost frica sa las copilul pe mainile lui pentru ca mai mare incredere am in el decat in mine."
In concediu de crestere a copilului este si Peter din Brasov. Sotia lui era inca studenta cand a venit pe lume fiica lor, Kamilla.
Peter Borzasi: "Cel mai greu e cand copilul e bolnav si nu stii ce sa faci. Trebuie sa ghicesti care e problema. As recomanda macar doua, trei luni, patru luni, chiar daca nu toata perioada, ca un tatic sa mearga pe concediu. Pentru ca sunt momente pe care le pierzi altfel. "
Numarul barbatilor aflati in concediu de paternitate a crescut constant in ultimele luni. De la peste 13 mii, in iunie anul trecut, la aproape 17 mii, in prezent. Numai in judetul Bistrita, de exemplu, sunt peste 400.
Ani Bob, director AJPIS Bistrita Nasaud: "Situatia este in crestere, comparativ pe ultimele 12 luni si mergand pana la luna iunie 2016, numarul taticilor care primeau indemnizatie de crestere copil era de 325."
Exista mai multe explicatii pentru aceasta situatie.
Petru Ilut, sociolog: "Contribuie la micsorarea distantei dintre rolurile femeii si ale barbatului in societate, contribuie la diluarea stereotipiilor si prejudecatilor care exista cu privire la ceea ce se cuvine sa faca o femeie, ce se cuvine un barbat. Barbatul va intelege mai bine ce complexa si delicate este munca de a avea grija de bebelusul tau sub toate aspectele,de a intelege mai bine statutul si valoarea femeii in societate."
Specialistii sunt convinsi ca trendul va ramane si ca din ce in ce mai multi barbati romani isi vor asuma acest rol mai ales daca au o leafa buna si pot sa obtina astfel o indemnizatie onorabila.