ALOCATIILE COPIILOR se vor dubla. Ponta: "Nu stiu daca anul viitor vom avea bani pentru a plati"
Copiilor romani, si asa printre cei mai saraci din Europa, li s-a facut miercuri putina dreptate. La propunerea liberalilor, deputatii au decis ca alocatiile de stat sa creasca de la 42 la 84 de lei.
Decizia i-a luat prin surprindere pe alesii puterii, care nu sustineau majorarea, dar au lipsit de la sedinta. "Ca parinte ma bucur, dar nu stiu daca anul viitor vom avea bani pentru a plati", a spus premierul Victor Ponta.
Aplauzele din sala de plen au rasunat dupa ce deputatii liberali au propus si s-a si votat amendamentul prin care se dubleaza valoarea alocatiilor de stat. Cel mai probabil, de la 1 iulie, copiii intre 2 si 18 ani ar trebui sa primeasca 84 de lei, in loc de 42.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristina Pocora, deputat PNL: "Stim foarte bine ce poti sa faci cu 42 de lei, o cutie de lapte pe zi, o pereche de pantofi de calitate foarte proasta."
Pe motiv ca nu sunt bani, alesii PSD nu au sustinut ideea, dar nici au fost destui in sala pentru a se opune. Ba mai mult, unii au votat favorabil fara sa isi dea seama.
Marian Neacsu, lider grup PSD: "Acest proiect rezolva problemele copiilor institutionalizati si lucrurile trebuie luate pe rand."
De altfel, imediat dupa ce si-au dat seama de greseala, PSD-istii au cerut sa se strige catalogul de prezenta, astfel incat sa castige timp pentru a-si aduna colegii la lucru.
Potrivit unor surse, social-democratii au cautat diverse modalitati de a respinge totusi documentul in aceeasi sedinta. In cele din urma, de teama unor critici dure din partea electoratului, si-au asumat si ei deznodamantul. Premierul a atras insa atentia ca nu vor fi bani pentru a sustine majorarea.
Deputatii au adoptat proiectul de modificare a OUG cu 332 voturi pentru si doua abtineri.
Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Cristina Pocora la proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si a fost adoptat cu 98 de voturi pentru si 77 impotriva, transmite Agerpres.
Liderul PNL, Alina Gorghiu, a spus ca este o veste foarte buna pentru familiile din Romania.
"Vorbim de peste 3 milioane jumatate de copiii care se vor bucura de dublarea alocatiilor. M-as bucura sa putem sa aducem in casele tuturor o mica bucurie. (...) Acest parcurs trebuie continuat", a spus Gorghiu.
Klaus Iohannis a declarat ca este un act normativ binevenit.
"Am vorbit despre aceasta chestiune (n.r. - a banilor necesari) si cu siguranta se vor gasi solutii. Dupa parerea mea este un act normativ binevenit", a spus seful statului, adaugand ca despre promulgare va discuta la urmatoarea conferinta de presa.
Astfel, conform proiectului aprobat miercuri, alocatia pentru copii se majoreaza de la 42 de lei la 84 de lei.
Organizatia Salvati Copiii Romania considera ca alocatia de stat, acordata in prezent copiilor care au implinit 2 ani, reprezinta o suma de bani (42 de lei, respectiv 84 lei pentru copilul cu dizabilitati) nesemnificativa pentru familie, neputand constitui un sprijin pentru parinti in asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului lor. "Doar prin economisirea pentru 20 de luni a alocatiei se poate ajunge la valoarea unui salariu minim pe economie".
Conform sursei citate, in Romania sunt 3.742.418 de copii, la o populatie de 19.947.311, procentul copiilor in risc de saracie si excluziune sociala fiind de 48,5% - pe locul doi in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria 51,5%, dar la mare distanta de media europeana 27,7% (conform Eurostat).
Guvernul trebuie sa gaseasca fonduri suplimentare si pentru copiii cu handicap. Acestia vor primi 200 de lei lunar, in loc de 84 in prezent.
Peste 32 de milioane de euro ar trebui sa plateasca statul in plus, in fiecare luna, pentru cei aproximativ trei milioane si jumatate de minori. Pana acum, alocatia lor era una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana, unde copiii primesc in medie 200 de euro in fiecare luna.
Ce s-a intamplat miercuri in Parlament
Liberalii au profitat miercuri de absenta din Parlament a mai multor social-democrati si au reusit sa treaca un amendament prin care alocatia este marita de la 42 de lei la 84 de lei. 98 de voturi au fost pentru si doar 77 impotriva, fiind o miscare extrem de abila a Opozitiei, care s-a mobilizat pe fondul absentelor PSD-iste.
In cursul zilei de miercuri, va fi dat votul pe intregul proiect. Singura sansa a PSD de a nu lasa amendamentul sa treaca este sa respinga practic proiectul propriului Guvern.
Victor Ponta: Mi se pare un lucru bun si-l sustin cu toata inima
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat la inceputul sedintei de guvern ca - in calitate de reprezentant al unui partid social-democrat - el sustine aceasta masura. Mai mult decat atat, desi sustine ca, deocamdata, nu stie de unde vor fi luati cei 1,8 miliarde de lei necesari majorarii alocatiilor, Ponta promite ca vor fi gasite solutii.
"S-a propus la Camera Deputatilor dublarea pentru toti. Eu spun, ca principiu, suntem un Partid Social Democrat si noi suntem primii care ne bucuram. Noua ne era frica ca dreapta se opune acestor lucruri, acum inteleg ca ei isi doresc foarte tare acest lucru si noi ni-l dorim cu atat mai mult. Deci noi n-am dat un aviz de la Guvern, ca nu ni l-a cerut nimeni. Ne-am facut doar datoria, l-am informat si pe presedinte, voi informa si Camera Deputatilor astazi, doar sa stim ca 1,8 miliarde de lei este impactul acestei masuri. Dintr-un punct de vedere strict social-democrat, mie mi se pare un lucru bun si-l sustin cu toata inima.
Dar, vreau sa stim ca ne costa 1,8 miliarde de lei pe an. Partea proasta este ca cei care au facut amendamentul nu ne-au spus de unde luam, cum spune in Constitutie. Dar n-as fi social-democrat daca m-as opune la asemenea idei. Sa vedem, ca nu ne-au spus cei care au votat, deci tot noi o sa trebuiasca de unde gasim banii. Pai nu, acuma ii gasim, anul asta, ii gasim si la anul, dar inseamna ca ei vor sa ne lase numai pe noi la guvernare, clar, prin aceasta propunere. Ca noi ii gasim, pentru alocatii. Nu stiu de unde o sa-i gaseasca ei, in continuare, sau de unde o sa-i taie."- a spus premierul Victor Ponta.
Marti, liberalii erau revoltati de votul PSD
Marti, liberalii s-au aratat foarte revoltati dupa ce - in Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor - toti reprezentantii PSD au votat impotriva majorarii alocatiilor pentru copii. "Ordinul de partid a batut si ultima urma de umanitate, ieri, in Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor... Deputatii puterii au respins, in bloc, majorarea alocatiei de stat pentru copii la 84 de lei. Regret ca printre ei au fost si colege deputat. Pentru cei din PSD, familiile din Romania se mai pot descurca si de acum inainte cu cei 42 lei pe care statul ii aloca fiecarui copil" - a scris pe Facebook presedintele PNL, Alina Gorghiu.
La randul sau, deputatul Cristina Ancuta Pocora a afirmat ca social-democratii au respins inclusiv propunerea de crestere a alocatiei copiilor la 50 de lei - adica o majorare cu 8 lei (fata de 42 de lei cat este in prezent).
"Astazi, in Comisia de Munca din Camera Deputatilor, TOTI parlamentarii PSD au votat impotriva dublarii alocatiei la 84 lei si au votat chiar si impotriva altui amendament al PNL de a creste alocatia la 50 lei. Nu doresc sa majoreze alocatia, nici cu 8 lei, nici cu 42 lei!" - a scris Pocora pe reteaua de socializare.
La randul lor, reprezentantii Organizatiei Salvati Copiii au postat pe Facebook o lista a parlamentarilor din Comisia pentru Munca si Protectie Sociala care ar fi votat IMPOTRIVA majorarii alocatiilor pentru copii.
"Din nefericire, votul a fost negativ, considerandu-se ca nu sunt resurse pentru aceasta masura destinata copiilor, desi Administratia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat public o crestere a incasarilor bugetare fata de 2014 cu peste 6,4 milliarde de lei. Efortul financiar necesar pentru acoperirea alocatiilor propuse este de doar 1, 75 miliarde de lei, adica de aproape 4 ori mai putin fata de incasarile de pana acum la bugetul de stat. In urmatoare saptamana, Salvati Copiii va propune Ministerului Muncii un plan de implementare graduala a cresterii alocatiei."
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, PSD, PNL, victor ponta, alina gorghiu, alocatie,
Dată publicare:
20-05-2015 11:18