Tot mai multe familii și-au luat un animal în pandemie. Afacerile conexe au explodat

×
Codul embed a fost copiat

Criza sanitară plină de restricții și de ce nu, de frustrări, i-a convins pe mulți că au nevoie de un companion.

Tot mai multe familii au cumpărat sau adoptat un prieten necuvântător în ultimul an, iar asta a dus la o explozie în afacerile conexe. Piața de hrană ori de produse și servicii de îngrijire pentru necuvântătoare a crescut simțitor.

Anul trecut, de pildă, România a importat cu 25% mai multă hrană pentru animalele de companie, decât în 2018. Iar cabinetele veterinare s-au transformat în adevărate clinici, care încep să trateze și cele mai grave boli.

Ida, o cățelușa de 7 ani, duce o luptă grea de aproape trei ani. Suferă de o afecțiune renală care poate fi tratată doar cu ajutorul unui aparat performant care îi filtrează toxinele din sânge. Este la a treia ședință pentru care stăpânii au plătit 300 de euro.

În ultimii ani, medicină veterinară a dezvoltat tot mai multe tratamente pentru necuvântoare și multe cabinete s-au transformat în adevărate spitale dotate cu aparatură performanță pentru animale. În această clinică din Capitală, de pildă, se găsesc de la ecograf până la dispozitive cu care medicii tratează boli grave precum tumori sau blocaje renale.

Citește și
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Dr. Alexandru Bogdan Vițălaru, medic veterinar: “Sunt utilizate în general la pacienții critici renali, fac ceea ce se numește hemodializă sau hemodiafiltrare și sunt folosite în mod normal pentru a substitui funcția renală pentru o perioadă de timp. O perioadă de timp pe care noi o considerăm necesară până când rinichiul își reia funcția. Prețul unei ședințe diferă foarte mult de talia animalului și de rinichi. Pleacă de la 200, 250 de euro și până la 500 de euro per ședință”.

Și piața hranei pentru animale este în creștere. Anul trecut, de exemplu, România a importat peste 521 de mii de tone de mâncare pentru câini și pisici, cu 25% mai mult decât în 2018. Potrivit unui studiu făcut de Asociația Producătorilor de Hrană pentru Animalele de Companie, o familie cheltuiește în medie pentru mâncarea animalului de companie aproximativ 200 de lei lunar.

Câtă hrană pentru animale de companie a fost importată, conform INS:

2018 - 392 mii de tone
2019 - 417 mii de tone
2020 - 521 de mii de tone - 325 de milioane de euro

Mâncarea pentru animale a ajuns atât de rafinată încât cei care vor să își răsfețe prietenii necuvântători pot opta, de pildă, pentru conservele din creveți gătite la abur. Pe piață există, inclusive, hrană adaptată afecțiunilor de care suferă uneori câinii sau pisicile, cum este mâncarea din viermi și insecte, bogată în proteine. Iar destinatarii par să aprecieze efortul oamenilor.

Tot mai mulți stăpâni sunt dispuși să plătească și pentru răsfățul animalelor și așa se face că saloanele de înfrumusețare care au mizat pe astfel de servicii sunt foarte căutate. De la spa, masaje, tunsori speciale și până la hăinuțe, pentru toate oamenii plătesc sute de lei.

Sara Sarad, proprietarul unui hotel spa pentru animale de companie: “Stăpânii își tratează animăluțul ca și copilul. Nu este nicio diferența. Și atunci cum cheltuim pentru necesitățile și răsfățul copilului, cheltuim la fel și pentru cățeluși. Bineînțeles, prețurile diferă în funcție de ce are fiecare. Dacă avem un ritual spa, putem să chetuim între 200 de lei și până la 800 de lei”.

Tot mai căutate sunt și hotelurile pentru animele, acolo unde stăpânii își pot lasă fără griji prietenii necuvântători cât timp sunt plecați de acasă. Prețurile pentru o noapte de cazare pornesc de la 50 de lei și pot ajunge și la peste 200 de lei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Județul în care nu ai voie să scoți animalele afară sau să le vinzi pe perioada caniculei
Județul în care nu ai voie să scoți animalele afară sau să le vinzi pe perioada caniculei

Autoritățile din Satu Mare au transmis o serie de măsuri pentru a proteja animalele pe timpul caniculei.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.