Toamna vine cu struguri dulci si forfota in podgorii. Soiurile care anul acesta vor da vinuri de calitate
Este forfota mare in aceste zile in podgorii pentru ca a inceput culesul. Strugurii sunt mari si dulci acolo unde gospodarii s-au ingrijit de vie si au facut investitii. Vor obtine vin mult si de calitate.
Dar sunt si zone unde grindina si daunatorii au distrus toata recolta.
La statiunea de cercetare pentru viticultura de la Pietroasele, langa Buzau, din pogdoria Dealul Mare, sunt atat de multi ciorchini pe butucii incat oamenii nu mai prididesc sa ii stranga.
Plantatiile de vita de vie din Podgoria Dealul Mare sunt anul acesta pline de struguri mari si dulci. Producatia va fi peste asteptari. De pe un singur hectar vor fi culese peste opt tone
de struguri. Dar din vie pana in pahar e drum lung. Soiurile care anul acesta vor da vinuri bune sunt Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Regala si Feteasca Alba, Riesling-ul sI Cabernet-ul.
Irinel Popa, sef ferma viticola: "Este un must de Feteasca Alba, cu o concentratie de zahar care garanteaza un vin deosebit."
Sorin Marin, director statiunea pentru viticultura Pietroasa: "Speram ca din acest must sa obtinem un vin foarte bun."
Vinurile obtinute din strugurii de anul acesta nu vor fi unele ieftine - spun viticultorii. Ca sa obtina productii mari au facut mai multe tratamente la vie, care le-au crescut costurile de productie. In plus, au cheltuieli mari si cu forta de munca.
Valentin Tuchila, sef ferma: "Forta de munca este o problema. Nu poti sa aduci pe oricine sa recolteze struguri, cu toate ca e o munca necalificata, trebuie sa aiba habar."
Zilierii folositi la recoltarea strugurilor primesc 50 de bani pentru fiecare galeata culeasa, iar norma este de minimum 100 de galeti pe zi. In plus, au cazare si o masa calda.
In schimb, in judetul Prahova, in Valea Calugareasca, viticultorii se uita cu amaraciune la vie. Piatra si daunatorii au facut ravagii.
Viticultor: "Strugurele asta e batut de piatra, tot ce vedeti aici e batut de piatra."
Ion Marin, director ICVV Valea Calugareasca: "20 de hectare batute de piatra, chiar daca e sistemul antigrindina."
Calin Constantin Merei, producator: "Ce soiuri au fost afectate, soiul rosu, Merlot, Feteasca si poate si Pinot Noir. Un an dificil. Daca punem in balanta cheltuielile, rentablitate este 0, e un caz fericit daca e 0. Daca nu, vii cu bani de acasa."
Sunt insa si podgorii profitabile, care au crame sau chiar chateau-uri in stilul frantuzesc, unde organizeaza degustari de vin. Ele ii concureaza pe marii producatori si ofera de multe ori licori de exceptie. Pretul unei degustari porneste de la 25 de lei. O noapte de cazare cu mancare si bautura poate ajunge la 250 de lei.