Toamna se numara conservele facute acasa. Cam putine, ca e criza!
Romanii nu isi permit sa-si umple beciurile cu borcane. Legumele se strica pe tarabe, in timp ce pensionarii pun ban pe ban sa-si duca zilele. Mai norocosi sunt cei care au rude la tara si care ii ajuta cu cate o sacosa de rosii sau castraveti.
Din pacate, gospodinele nu mai pleaca cu sacosele pline de gogonele si castraveti. Clientii cumpara putin si cauta marfa cat mai ieftina si, evident, mai buna.
Multi insa cumpara strictul necesar, pentru o portie de mancare gatita. Mai ales pensionarii nu-si mai permit sa puna ceva pentru iarna, pentru ca borcanele de gem si zacusca i-ar aduce la sapa de lemn.
Mai castigati sunt cei care au rude la tara sau care locuiesc in provincie si nu le este peste mana sa traga o fuga pe la sate, sa-si umple portbagajele cu legume chiar si la jumatate de pret.
In Covasna, de exemplu, producatorii de cartofi vand kilogramul cu 60-80 de bani, in conditiile in care la piata nu gasesti nimic sub 1,5 lei.
Desi sezonul zarzavaturilor e in toi, multi vanzatori au crescut preturile, in loc sa le scada. De pilda, in pietele din Galati gospodinele intra, vad preturile si pleaca asa cum au venit. In timp ce oamenii se plang de preturi, vanzatorii se uita dupa clienti.
Vanzarile nu sunt tocmai bune nici in pietele din Brasov. Cu toate ca suntem in plin sezon de aprovizionari, preturile din piete sunt destul de mari, asa ca nu este de mirare ca multi prefera sa mearga la tara si sa cumpere direct de la producator. Pot obtine
La Iasi, oamenii sunt revoltati. Se asteptau ca preturile sa scada, insa le-au gasit de doua ori mai mari la unele produse.
Din pacate, daca legumele si fructele din piete sunt scumpe, la fel vor fi si conservele din magazine. Atunci cand materia prima costa mai mult, fabricile sunt nevoite si ele sa salte preturile.