Tinerii romani, campioni la fumat in Uniunea Europeana. Planul prin care Guvernul incearca sa reduca numarul lor
Guvernul Romaniei incearca sa reduca numarul fumatorilor tineri la doar 5 procente pana in anul 2035. Anuntul a fost facut de Dacian Ciolos dupa ce s-a intalnit marti cu mai multi specialisti care propun o strategie in combaterea acestui viciu.
In prezent o treime dintre elevii de gimnaziu admit ca fumeaza. Din cauza acestui obicei nesanatos, Romania este prima in Europa la numarul de decese provocate de bolile de inima si respiratorii.
Specialistii propun o prima generatie fara tutun in 2035 pentru ca in prezent avem o generatie care fumeaza mult prea mult, chiar si pentru media Uniunii Europene. Ei bine, intr-un studiu facut in 2013 de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe elevii de clasele a 6-a, a 7-a si a 8-a, in Romania, se arata ca unul din 3 fumeaza si, mai mult, 29% fumeaza zilnic. Atentie, alarmant e ca la 7 ani au incercat prima tigara!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Majoritatea colegilor mei de clasa fumau. Pentru ca si-au ales anturaje in care au fumat, au vrut sa incerce chestia asta. Fumatul provoaca dependenta, majoritatea nu sunt destul de puternici ca sa se poata lasa", spune un student.
"Majoritatea au cateva luni sau ani de cand fumeaza si fie ca ploua, e frig, ies sa fumeze, nu conteaza, coboara de la 4 sa fumeze, n-au nicio retinere", spune un alt student.
Initiativa "2035 - Prima generatie fara tutun" vorbeste despre cum copiii n-ar mai trebui sa ajunga la experienta "primului fum", despre limitarea si mai drastica a vanzarii de tutun tinerilor si despre incurajarea adultilor sa nu mai fumeze.
Daca planul e respectat, in 2025 doar unul din 4 tineri ar trebui sa mai fumeze, iar peste 18 ani, in 2035, numai 5% - prag la care Organizatia Mondiala a Sanatatii considera acest flagel eradicat.
Guvernul a anuntat ca sustine initiativa, iar prin educatie ar trebui sa se schimbe aceasta situatie. Cu toate acestea, la intalnire au participat doar premierul si ministrul Sanatatii, nu si cel al Educatiei. Deocamdata in campania "2035" au fost lansate mai multe clipuri cu mesaje despre experienta dramatica a unor parinti, pusa pe seama fumatului.