Tinerii care au renuntat sa ia bacalaureatul se indreapta spre scolile de meserii. O coafeza poate castiga si 1.000 EUR lunar
Tinerii romani pentru care cartea nu a fost o prioritate incep sa se trezeasca la realitate. Si-au dat seama ca diploma de bacalaureat nu le aduce nimic sigur in viitor, asa ca se indreapta spre scolile de meserii.
Peste 60 de mii de fete si baieti sunt in aceasta situatie. Extrem de cautate sunt specializarile in coafura si cosmetica. Intr-un astfel de domeniu, un om harnic si talentat poate sa castige si 1000 de euro lunar.
Salariul de baza nu trece de o mie de lei, insa dupa orele de program, cosmeticiana, manichiurista sau coafeza sunt libere sa mearga la client acasa. In plus, si cei care isi fac programari la salon lasa de fiecare data cate o mica atentie.
Practica se combina cu teoria de la orele de clasa, asa ca dupa trei ani de scoala, unii adolescenti au o meserie din care pot trai. Andreea, de exemplu, isi doreste sa isi deschida un salon de infrumusetare la ea in sat.
Andreea: ''Este o meserie de viitor si se castiga foarte bine. Doamnele de la mine din sat nu au unde sa si faca coafura, asa ca poate o sa vina la mine."
Unii dintre cursanti au intrat la liceu, insa in ultimul moment si-au dat seama ca certificatele de competenta obtinute la scoala de meserii sunt mult mai sigure.
Raluca: "Peste 3 ani voi iesi cu o meserie, daca vreau sa fac liceul il voi face, dar voi avea meseria mea si voi putea sa ma intretin singura."
Eleva: "Cand ma duc la salon las bacsis. 20 de lei. M-am gandit sa fac igiena si apoi dermatologie si sa le combin."
In fata valului de doritori, directorii scolilor profesionale au suplimentat clasele. In ultimii 3 ani s-a triplat practic numarul de elevi din acest sistem.